4 любими занимания, с които да внимавате при играта с вашето куче

Замисляли ли сте се дали действията, на които се радва вашето куче, дали всъщност не са вредни за здравето му? Изброяваме 4 любими занимания, които може и да не са толкова безопасни за нашите кучета.

4 топ съвета за нови собственици на кучета

Подобно на собствениците си, кучетата трябва постепенно да повишават нивата си на активност с течение на времето. Ако вашето кученце е свикнало с 10-минутни разходки, въвеждането на едночасови разходки внезапно може да има отрицателни ефекти – като напъване на ставите, безпокойство или изтощение. 

Дори дългите разходки да са сред най-чаканите и любими занимания кучето ви и то да изглежда щастливо и физически здраво, за да се справи с тях, това може да доведе до допълнително натоварване на ставите. 

Същото важи и за твърди дълги разходки по плажа или прекаляването с тенис топката. Кучето ви може да го хареса, но в дългосрочен план не му правите никаква услуги.

Препоръчваме кратки и чести разходки, за разлика от случайните екстра-дълги. Важно е също да следите за  признаци на скованост. И, разбира се, има изключения, ако любимецът ви има съществуващ здравен проблем!  В този случай винаги търсете съвет от специалист относно придържането към любими занимания и необходими упражнения, тъй като е възможно неволно да прекалявате.

4 любими занимания, с които да внимавате при играта с вашето куче

Като собственици искаме да се възползваме от всяка възможност да поглезим своите четириноги спътници с техните любими занимания. Кучешките лакомства са много лесен начин да покажете привързаност към вашия космат най-добър приятел, но твърде много лакомства могат да причинят здравословни проблеми като наддаване на тегло и проблеми със зъбите.

Награждаването на добро поведение с лакомства може да бъде полезен инструмент за обучение, но отново се уверете, че не прекалявате. Искате ли да сте сигурни, че осигурявате на кучето си здравословна диета? Вижте нашето удобно ръководство за това какво трябва да храните тук.

Всички обичаме да прегръщаме кучетата си (и те вероятно се радват), но крайниците им реално са по-деликатни, отколкото си мислим. Особено при възрастни кучета, които може да изпитват скованост на ставите.

Какъв е правилният начин да гушкате кучето си? Трябва да поддържате гърдите и таза, за разлика от повдигането под мишниците. Ако кучето е малко, поставете доминиращата си ръка под гърдите му между предните крайници, като задните им останат опънати към вас. 

За кучета със средни размери поставете доминиращата си ръка зад задните крака, а другата ръка около гърдите, пред крайниците – това ще даде допълнителна стабилност на кучето ви, докато го повдигате. В идеалния случай по-големите кучета трябва да бъдат взети от двама души: единият повдига отзад, поддържайки корема, а другият повдига/придържа отдолу под гърдите.

Уверете се, че също така внимавате за признаци, които предполагат, че вашият домашен любимец вече не се радва на прегръдки или са болезнени за него – избягване, борба или викане.

Вашето куче може да обича да ги търси, но за съжаление обикновената пръчка не е толкова безобидна, колкото си мислите, и представлява заплаха за много здравословни проблеми. Пръчките могат да причинят трески и пробиви на венците и бузите, да се задавят и – най-тревожното – могат да бъдат отровни за нашите малки четириноги приятели. 

4 любими занимания, с които да внимавате при играта с вашето куче

Разбира се, не е нужно да избирате между приятно време за игра и любими занимания или здравето на вашия домашен любимец. Има набор от играчки, които можете да опитате като алтернатива, и които са по-безопасни за дъвчене от вашето куче!

Изображение (източник): Unsplash Photos for everyone