4 топ съвета за нови собственици на кучета

Семейството ви се е увеличило с нов член? Взели сте си куче и започвате да се тревожите, че не знаете нищо за подходящата кучешка диета, здравеопазването и упражненията но новия си четириног приятел? Независимо дали сте избрали породисто, или сте отворили дома и сърцето си за бездомно кученце, ето нашите подбрани 4 топ съвета.

Щастливият съвместен живот започва с избора на най-добрия приятел. Ще осиновите ли бездомно куче? Или сърцето ви е устремено към определена порода? След като вземете решението си, време е да помислите какво ще е необходимо на вашето ново куче, за да се радва на щастлив и здравословен живот.

Разделихме нашите 4 топ съвета на секции, които да ви помогнат:

предварително да се ориентирате в пазаруването, някои основни неща, които да подсигурите, упражнения, диета, изграждане на връзката ви, както и някои правила за всички собственици на четириноги.

Звучи тривиално, но е задължително да се направите малък списък с необходимото, което да купите още преди кученцето да пристигне в общия ви дом?

 • Нашийник с „визитка“- трябва да включва вашето име, адрес и телефонен номер.
 • Повод – може да избирате между нормален, гъвкав или дълъг повод за повече свобода в парка.
 • Храна (марка), с която кучето ви е свикнало или считате за най-подходяща за него + някои вкусни лакомства + торбички, за да почиствате след неговите естествени нужди;
 • Удобно легло – достатъчно голямо, за да се изпъва или да се свива.
 • Играчки – здрави играчки, с които могат да играят без надзор, а играчките за дъвчене са страхотни, тъй като ще поддържат кучето ви ангажирано и щастливо, когато не сте у дома.
 • Комплект за пътуване – ако шофирате, ще ви трябват предпазни колани, приставка за кола или предпазители за кучета.
4 топ съвета за нови собственици на кучета

Продължаваме нашите 4 топ съвета с пет практически неща, за които трябва да помислите и да свършите веднага щом доведете новото си куче у дома. Бъдете сигурни, че сте отметнали тези основни изисквания: 

 1. Регистрирайте го при ветеринар
 2. Ваксинирайте кучето си
 3. Помислете за специална застраховка за домашни любимци (според проучване от март 2021 г. само 25% от хората осигуряват това, което трябва да имате!)
 4. Организирайте подстригването (според това колко често е необходимо да се прави)
 5. Присъединете се към добър, положителен тренировъчен клас или клуб, ако вашето куче обича да прекарва време с други кучета – това е чудесен начин да изградите връзката си и да изградите неговата успешна социализация.
4 топ съвета за нови собственици на кучета

Колко важни са упражненията за кучетата?

С една дума, много. Освен че поддържат кучето ви във физическа форма и със здравословно тегло, упражненията стимулират и ума любимеца ви. Представете си колко скучно може да ви стане, ако цял ден сте били затворени на закрито без компания, телевизия и интернет – така могат да се чувстват и домашните кучета, което да предизвика депресия и поведенчески проблеми.

Физическа активност в 4 стъпки:

 1. Упражнението на кученцето трябва да бъде контролирано- около два пъти на ден, в продължение на 5 минути на месец, до физическа зрялост (обикновено около 18 месеца, но може да бъде и по-рано за малки породи кучета).
 2. Упражнения – кучетата се нуждаят от редовни упражнения, поне една разходка или бягане всеки ден.
 3. Не е необходимо възрастните кучета да се превръщат в диванни аксесоари- поддържайте гъвкавостта на ставите с подходящи добавки и заменете една дълга разходка за две или три кратки пътувания.
 4. Упражнявайте мозъка им – изключете телефона си и взаимодействайте с кучето си. Говорете, тренирайте и изграждайте връзката си.

Един от най-добрите начини да изградите връзката си с новото си куче е да излезете и да се забавлявате, но е то още 4 топ съвета и предложения от нашите специалисти.

Винаги имайте предвид възрастта, породата и всички здравословни проблеми на вашето куче, преди да започнете нова дейност и разговаряйте с вашия ветеринарен лекар, ако имате съмнения, но ето няколко идеи за започване:

 • Наслаждавате се на интелектуални занимания? Разработването на процеса и проектирането и практикуването на нови трикове е чудесна тренировка за мозъка и за кучетата, и за техните хора!
 • Обичате сериозно физическо предизвикателство? Опитайте CaniCross – спорт за бягане на дълги разстояния, където кучетата и техните хора са отбор.
 • Обичате отборни спортове? Опитайте flyball – интензивно, неистово добро забавление и чудесен начин да се запознаете с нови приятели на и за кученца.
 • Искате ли да изградите наистина силна връзка? Прекарвайте повече време заедно и го прекарвайте наистина добре.

Каквото и да решите да опитате заедно, не забравяйте, че най-важното е да се забавлявате много!

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock