Балансирано Хранене на Кокер Шпаньол

Добродушните и със спокоен темперамент кокери са  една от най-обичаните породи домашни любимци.  Ако за първи път си вземате куче, кокерите са идеални, тъй като се адаптират бързо. Въпреки че са считани за лесни за отглеждане, има някои ключови моменти, които е добре да съблюдавате да правилна грижа и балансирано хранене на кокер шпаньолите.

Интересен факт е, че много обичат звука от собствения си глас, затова е важно да бъдат научени на команда „Тихо!“ от най-ранна възраст.

Твърди се, че кокер шпаньолът като порода е известен още през 14 век. Шпаньол или Spaniel произхожда от Испания, затова и тази държава е считана за тяхна родина. Но постепенно се превръща в широко разпространена и обичана по цял свят порода. Като много други породи е използвана първоначално предимно за лов.

Най-разпространени са били екземплярите с бяло-черна козина, и по-рядко чисто черни или златисто(тъмно) кафяви. Част са от групата на ретрийвърите и респективно притежават перфектни характеристики за проследяване и лов.

Изключително подвижни и енергични са представителите на породата, с развито обоняние и вроден интелект. Отлични компаньони и силно привързващи се към стопаните си.

Когато са напълно пораснали кокерите достигат височина от около 38-41см и тегло от 13-14,5кг. Сравнително малки като размер, с разкошно „палтенце“ от мека козинка и дълги уши. Носят опашката си на ниво с тялото, а поради отглеждането им с цел лов, са изключително бързи и с много здрава челюст.

Продължителността на живота им е около 11-13 години, макар че в зависимост от условията на живот и липсата или наличието на съществени заболявания, този период може значително да варира.

Представителите на породата истински обичат да похапват. Затова правилното разпределение на дажбите е от изключително значение за предотвратяване на затлъстяване и заболявания, произлизащи от наднормено тегло.

За правилно и балансирано хранене на кокер се препоръчва хипоалергенна диета, която по подразбиране да елиминира възможността за активирането на алергии.

Също не трябва да допускате в храната му изкуствени оцветители, аромати и/или консерванти. Най-добрата храна за възрастните представители на породата трябва да има оптимално ниво на протеини около 25% и да съдържа необходимите хранителни вещества, които да поддържат кучето ви в добро здраве. Имайте предвид, че по-активните представители на породата се нуждаят и от по-голямо количество протеини, за да допълнят енергийните си запаси.

Platinum Adult Beef + Potato 10 kg

Суха Храна за Кучета Platinum Adult Lamb + Rice

Със съвършено приготвените си продукти Platinum се грижи за растежа и развитието на вашия домашен любимец!

Най-добрата храна за малките кокерчета е тази, която подпомага здравословния растеж на костите и правилното развитие на зъбите, която осигурява необходимото количество енергия, здрава кожа и лъскава козина.

Храната, която им подсигурявате, трябва да е съобразена с деликатните им стомаси и съответно с възрастта им.  От гледна точка на теглото и възрастта, можете да се допитате до нашия калкулатор за правилно хранене домашни любимци. Независимо от количеството храна, ако храните вашия кокер два пъти на ден, препоръчително е да разделите порциона на една трета сутрин, а две трети вечер, но не прекалено късно, за да не се налагат късни разходки, непосредствено преди лягане.

За да ограничите броя на алергични проявления, както казахме стремете се да храните кокера с хипоалергенна храна, при която умишлено да редуцирани алергените, които могат да предизвикат дискомфорт у любимеца ви. Колкото по-рано привикнете кучето си на подобен тип качествена храна, толкова по-лесно ще се идентифицират всички останали алергии, които е възможно да има четириногия ви приятел.

Разбира се, както винаги подчертаваме, не се опитвайте да захранвате любимеца си с остатъци от чинията ни, тъй като така вместо да го поглезите, можете сериозно да му навредите. Въздържайте се от подобни „лакомства“, а вместо това се доверете на качествените глезотийки за кучета, които от Platinum са разработили с грижа и внимания към тяхното здраве.

Към или след 6-тия месец, е подходящ момент да стартирате с по-дълги разходки, тъй като дотогава кокерите вече са изградили здрави кости.

Пръчици PLATINUM Fit-Sticks Пилешко + Агнешко За Кучета от Всички Породи

Лакомства за Кучета Platinum Fit Sticks Пиле + Агне 300g

Всеки обича да бъде награждаван, а когато наградата е под формата на вкусно лакомство, тя е наистина сладка!

Както при много други породи и при кокер шпаньолът затлъстяването се явява сериозен здравословен проблем. Поради това е важно да не подценявате правилните диета и балансирано хранене на кокер. Ограничавайте лакомствата и не се поддавайте на жалните очи на вашия любимец. Редовна физическа активност, дисциплина, правилно количество, при това качествена храна, са в основата на дълголетието на представителите на породата.

Затова е важно да следите за симптоми като подуване, вяло поведение, немощ и да реагирате навреме. Редовно посещавайте „личния“ ветеринарен лекар, за да пресечете навреме евентуални здравословни проблеми.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock