Фойерверки и домашни любимци – 4 начина да помогнете на кучето да се справи със страха

Традицията повелява… при големи празнични мероприятия да има фойерверки. Не традицията, всъщност, а модата.

За съжаление образованият гражданин, българин, европеец и т.нат, забравя, че този едничък ни свят не е създаден само за нас – човеците. До нас и около нас има безброй други живи организми, за които подобно човешко забавление… всъщност е мъчение.

Дори над онези, които считаме за свои най-добри приятели – кучетата, нямаме милост.

Само човек, който не е виждал реалния страх в очите на животните, може да се забавлява от тези „топовни гърмежи“, макар и оцветени в ефектни багри. А ако и въпреки това насладата продължава… то и затова си има диагноза.

Знаете ли колко обяви се пускат след например, новогодишна заря в някой по-голям град, за изгубени кучета? Собствениците им ги извеждат на нормална разходка, като ги държат прилежно за повода, но още при първият гръм, нищо не е достатъчно да задържи уплашеното до смърт животно.

Защо кучетата се страхуват толкова много от фойерверки?

Много кучета намират силните, изненадващи звуци, като гръм на фойерверки или гръмотевици, за тревожни и обезпокоителни.

Кучетата имат отличен слух и когато чуят нещо страшно или странно за тях, инстинктите им вземат връх и им казват да се махнат и да намерят безопасно място. Поради тази причина, имайте предвид, че забавления, включващи фойерверки, не са забавни за повечето кучета. 

Очевидно би било трудно да се промени върлуващата народопсихология. Въпросът е има ли как да помогнем на нашите домашни любимци – не само кучетата, но и котките, които също поради отличния слух, преживяват подобни „чествания“ са изключително травмиращи.

Безспорно има кучета, които или не се вълнуват от гърмежите, или се настървява и почват да лаят в посока на силния звук. Но това е по-редкият случай в сравнение с онези, при които животните или бягат, или треперят, или се крият с разтуптени от страх сърчица.

По-лошото е, че преживяният стрес може да отключи здравословни проблеми, като запек, проблеми със стомаха, липса на апетит.

Фойерверки и домашни любимци - 4 начина да помогнете на кучето да се справи със страха

4 съвета за облекчаване на стреса на вашето куче по време на фойерверки

Важно е да запомните, че всяко куче е с индивидуален характер и поведение. Нужно е търпение (и желание), за да разберете как точно да помогнете на вашия най-добър приятел.

Стремете се винаги да пазите кучето си у дома и далеч от фойерверки, не го извеждайте, когато сте наясно, че ще има подобни „чествания“,  поставете му микрочип (ако все още няма), нека винаги носи каишка с вашите данни за контакт.

Всяко куче трябва да има достъп до безопасно място в дома си, където да може да се оттегли, когато пожелае. Това може да е леглото му, празна спалня или офис, баня или някакво сервизно помещение. 

Поставете любими негови вещи – играчка, одеяло, обувка, която обича да гризе, в тази „паник стая“, да я наречем. В моментите, когато се крие там, нека никой не го притиска да напуска или да се „държи мъжки“. Правете му компания през определени интервали, като му говорите приятелски и успокояващо.

В най-големия момент на паника – т.е. момента на внушителната заря, която радва хората, бъдете до вашия любимец. Осигурете му комфорта на вашето присъствия, точно както бихте го направили с детето си, когато е уплашено.

Фойерверки и домашни любимци - 4 начина да помогнете на кучето да се справи със страха

Не винаги знаем кога ще има фойерверки, но когато все пак сте наясно, опитайте се да отвлечете вниманието на кучето си с нещо, което знаете, че ще задържи интереса му за дълго време – било любимите му лакомства, било нова играчка. Не забравяйте – вие познавате любимеца си най-добре и ще знаете кое точно би могло да му помогне в момент на паника и страх.

Някои кучета се радват на успокояващи звуци като бръмчене на вентилатор или просто мърморене от телевизор. Опитайте дори с някаква по-силна музика – вероятно в празничен ден никой от съседите ви няма да се разсърди.

А и се предполага, че подобна канонада от фойерверки ще продължи минути, а не часове. Пуснете „фоновият шум“ преди старта и нека приключи след шумното, светлинно шоу.

Ключът към това да помогнете на всяко куче да се справи със страшните неща е да се опитате да го опознаете и/или да се поставите на негово място, колкото и странно да ви звучи. Кучетата изпитват страх по същия начин, както ние хората, и понякога се нуждаят от малко допълнителна подкрепа. Нека помощта ви е точно като към безценен приятел.