Порода Басет и Ръководство за Отглеждането ѝ

Късокраките сладури от породата басет са с изключително спокоен темперамент, лоялни, добронамерени и перфектни компаньони. Обожават да похапват за сметка на физическата активност, поради което е важно да се придържате строго към ръководството ни за хранене и отглеждане на басет или просто да се вслушвате в съветите на ветеринарния лекар.

Притежават силен ловджийски инстинкт и ще следват упорито дадени миризми, ако им се отдаде такава възможност. Задължително трябва да бъдат отлично тренирани да се връщат при повикване, или ако не се справят с това обучение, да бъдат водени на повод.

Басет е порода с френски произход и принадлежат към семейството на ловджийските кучета. Името им съответно произтича от френското bas, означаващо „нисък“ и което идеално пасва на визията на тези сладури. За първи път думата е използвана за обозначаване на порода куче през 1585г.

Също като породата St. Hubert’s Hound (подобно на днешния Блъдхаунд куче), на когото е и потомък, Басет е отличен ловец, но не убива своя улов. Първоначално са използвани за лов на диви зайци.

Във Франция се сдобиват със значителна популярност по времето на Император Наполеон III, но значителна международна известност получават след участие на Парижко изложение за кучета през 1863г. Твърди се, че породата е внесена да първи път в САЩ като подарък на Джордж Вашингтон.

Породата се характеризира с издължени гръб, уши и муцунка, широк гръден кош и големи лапи, къси крака, увиснали очи и телесни гънки (бръчки). На височина достигат до около 38см, а теглото варира до 30кг при мъжките и до 27кг при женските представители.

Интересен факт е, че всъщност дългите уши, които по принцип би трябвало да спомагат за перфектния му слух, всъщност са част от уникалните му обонятелни качества. Когато кучето усети следа и  се затича след нея, влачещите се по земята уши събират ароматни молекули. Не случайно басет е втори в света в класацията на кучетата с отлично обоняние.

Гладката козина на представителите на породата се среща в три цвята, като всеки от тях може да преобладава в различна степен – черно, рижаво, бяло, като дори е възможно черното изцяло да липсва.

Басетите са кучета с много плътни кости и с голямо тегло на сравнително късите си крака. Често не достигат пълен размер до двегодишна възраст.

Много е важно да си имат стопанин с твърд и постоянен характер, който да съблюдава с максимална точност правилното хранене и отглеждане на басет.

Склонни са да затлъстяват, затова следването на балансирана и правилна диета е от съществено значение. Не са сред най-активните породи, но въпреки това са любители на дължите разходки поне веднъж дневно.

Най-щастливи са, когато са част от семейството ви. Не, определено не са добри пазачи – може и да лаят по непознат, но след това ще го затрупат с любов и премерен ентусиазъм.

Сравнително интелигентна порода, но и много трудно поддаваща се на обучение. Трябва да започнете тренировките със своя малък басет от момента на идването му в дома ви. Наслаждават се на игри, свързани с проследяване  и лов, така че измислете начин да обвържете уроците с играта.

PLATINUM MENU Пиле 12 х 375g

Мека Храна за Кучета PLATINUM MENU Пиле 12 х 375g

Мека Храна за Кучета PLATINUM Menu Пиле включва висококачествени и питателни съставки – прясно пилешко месо (основен източник на протеини), ориз (лесноусвоими въглехидрати), зеленчуци, масло от сьомга и зехтин.

Поддържането на здравословно тегло е от съществено значение за всяко куче, но породата Басет е известна с това, че лесно трупа килограми. Затова менюто му трябва да се състои от подходящи протеини и мазнини, смлени кости и зеленчуци, пълни с необходимите витамини и минерали. Нашият Калкулатор за хранене на кучето според възрастта и теглото ще ви е изключително полезен, за да знаете какво количество храна да подсигурите и с каква честота да храните любимеца си.

Много от собствениците на басет са привърженици на суровото хранене или на т.нар. барф метод. този метод на хранене дава на кучетата всички необходими вещества, нужни за оптималното им здраве. Продуктите на Платинум са перфектната алтернатива, а също и препоръчителна добавка към BARF храненето на вашия басет.

Честотата, както и количеството на порциите, зависят както от физическите характеристика на любимеца ви, така и от нивото му на активност. Като отправна точка нека ви служат препоръките върху пакетите кучешка храна, а впоследствие коригирайте съобразно нуждите на питомеца ви. Например зимно време, кучетата е най-вероятно да имат по-малко възможности за активност, поради което и количеството прием на храна ще трябва да се редуцира.

Малко кученце басет може да се нуждае от три до четири хранения дневно, възрастен представител на породата – от две до три.

Сочна Суха Храна за Кучета Platinum Adult Chicken

Храна за Кучета Platinum Adult Chicken

В производството на всеки килограм Сочна Суха Храна за Кучета Platinum Adult Chicken са вложени 1,27 килограма прясно пилешко месо годно за човешка консумация!

От всичко казано, става ясно, че един от най-големите проблеми при породата е затлъстяването. Затова подчертаваме колко важно е да се придържате към строг режим на хранене и отглеждане на басет. Разбира се, не са за подценяване и други здравословни проблеми като дерматологичин, стомашни, глаукома и др. Затова призоваваме всеки собственик на куче, независимо от породата на четириногия, да предвиди задължителни и периодични профилактични прегледи за своя любимец.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock