Хранене и Отглеждане на Лабрадор

Лабрадор е сред най-топлите и любвеобилни породи, чудесен спътник в живота на всяко семейство с деца или без. За да сте сигурни, че вашият четириног приятел е винаги в перфектно здраве и отлична форма, е важно да се придържате към някои основни съвети за хранене и отглеждане на лабрадор.

Хранителните им навици и нуждата от физическа активност са безспорно строго индивидуални за всеки един представител на породата, но въпреки това малко обща информация никога не излишна.

Историята на породата може да се проследи назад до към 1700 година в Канада. До тогава е имало две породи – Грейтър Нюфаундланд и Лесър Нюфаундланд, използвани предимно за тежка работа. Кучетата били много издръжливи физически и били познати като верни спътници на рибарите в Лабрадорско море.

Самият Лесър Нюфаундланд се отличавал като предано и лоялно куче, отличен ловен другар и тези му качества стават предпоставка за внасянето и развъждането на породата във Великобритания.  Породата става известна като Лабрадор.

Размерът на лабрадорите зависи от пола и като цяло женските кучета тежат между 25-32 кг при височина до 55-60 см. Като малко по-големи мъжките кучета се движат между 29-36 кг тегло и до 57-62 см височина. Това, разбира се, са само насоки – ако са с под- или наднормено тегло, това може да се установи от ветеринарния лекар на животното и да се вземат навременни мерки.

Когато лабрадор навърши девет месеца вече се счита за възрастен и това естествено повлиява и неговото хранене.

Най-добрата храна за лабрадорите е с високо съдържание на протеини и въглехидрати. Породата е много енергична, поради което се нуждае повече калории, които да компенсират изгорените. Това означава, че въпросът какво количество храна да давате на вашия любимец зависи изцяло от неговата възраст и физическа активно.

Основното правило при лабрадор е, че диетата им трябва съдържа минимум 25% протеини, под формата на риба или месо, и въглехидрати – грах, боб, пълнозърнести храни и зеленчуци.

Малките лабрадорчета е добре да се хранят със специална храна за малки кученца – балансирана и съобразена, каквато е Platinum Puppy.

Питателна Суха Храна за Кучета от Всички Породи и Възрасти

Суха храна за Кучета Platinum Puppy Chicken

Пълноценна суха храна за кученца произведена със 73% прясно пилешко месо годно за човешка консумация.

Препоръчваме ви да разпределяте храненето на малкото кученце лабрадор на четири различни дажби през деня.  Това е, за да сте сигурни, че малките им коремчета могат да се справят с даденото количество. Освен това храненето само с една или две дневни порции може да доведе до преяждане, болки в стомаха, диария.

Лабрадорите да добре известни сред любителите на породата със своя ненаситен апетит. Това често им „печели“ проблеми с наднормено тегло, което е сигнал, че трябва да се ревизира диетата и физическата им активност.

Сухите или меки кучешки храни от премиум клас Platinum съдържат висок процент протеини и са по-ефективни при поддържането теглото на вашия любимец и спирането на навика му за преяждане. Балансираното хранене и отглеждане на лабрадор изискват качествени продукти и непрекъсната грижа.

Platinum Adult Beef + Potato 1.5 kg

Суха храна за Кучета Platinum Adult Beef + Potato

Пълноценна суха храна за кучета произведена със 70% прясно телешко месо.

PLATINUM MENU Пуйка+Сьомга

Мека Кучешка Храна PLATINUM MENU Пуйка + Сьомга 375g

Съвършената комбинация от съставки!

Въпреки, че понякога е изкушаващо след вашата вечеря да дадете остатъци на кучето си, имайте предвид, че редица храни, които хората консумират, включително и така полезните зеленчуци, могат да бъдат изключително вредни за кучето и да имат неблагоприятен ефект върху здравето и развитието на домашния ви любимец.

Не си позволявайте подобни експерименти. Хранете вашия лабрадор само с висококачествени балансирани храни, специално разработени с грижа за неговото здраве.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock