Английски Булдог и Правилна Грижа за Породата

Със своите сбръчкана муцунка, широки рамене и мила, тромава походка, булдогът е сред най-обичаните породи. Макар „компактен“ на ръст, има специфични изисквания по отношение правилната грижа и хранене на английски булдог.

Най-хубавото на породата е, че живеят еднакво щастливо както в апартамент, така и в къща. Основната им грижа е… да са близко до вас. Забавни и смели, лекомислени и упорити… и безкрайно… сладки.

Булдогът е изключително популярен както в Англия, така и в Северна Америка. Страхотни семейни кучета и макар винаги да изглеждат намръщени и сърдити, всъщност са безкрайно любвеобилни и простодушни. Конкретно тази порода често е наричана „английски булдог“ – препратка към страната на произход, но официалното им име е просто булдог.

Добре позната е историята на булдога като бойни кучета и включването им в ужасяващи боеве. Това е било характерно за Англия през 13-ти век, когато на породата се е гледало по доста по-различен начин. След масовата забрана на кървавите кучешки боеве в страната, постепенно булдогът добива славата на любящ и добродушен домашен любимец, познат ни и до днес.

Представителите на породата най-често съжителстват мирно и щастливо с други домашни любимци, макар да има наблюдения, че кучетата от един и същ пол не се разбират съвсем безпроблемно. Но затова пък се привързват изключително много към хората и още повече към децата. Безспорно една от най-добрите породи кучета за домашен любимец!

Булдогът се характеризира с права и къса козина с фина текстура. Основните цветове са червен, бял, тъмно-, светло- и/или бледокафяв, всякаква комбинация от тези цветове, с шарки или без. Височината им обикновено достига между 30 и 40см, а теглото – средно от 20-25 кг.

Различава се по набитото и мускулесто тяло и изразително удължение на долната челюст. Често са определяни като мързеливи и това не е съвсем далеч от истината. В масовия случай са много спокойни и предпочитат да си лежат на дивана или в своето легло. Не е изключено разбира се, и да сте попаднали на по-енергичен представител. Обожават ежедневните разходки и игри, а някои екземпляри могат да се отличават със завидна скорост и пъргавина.

Булдог е порода, която обича да похапва. Любовта към храната води до наднормено тегло в нередки случаи, затова трябва да сте особено внимателни. Прекомерно многото килограми могат да са причина за проблеми и болки в ставите, така че правилната диета е и въпрос на отлично здраве. Желателно е да се консултирате с ветеринар колко често и какво количество са подходящи за вашия четириног приятел. Като общо правило: не оставяйте храна в купичката му извън часовете за хранене – това е сигнал да се храни непрекъснато. Използвайте мерителна чашка, за да отмервате точно дозите и никога не прекалявайте, независимо колко тъжно ви гледа булдогът ви. Не е гладен, просто обича да яде.

Също така не позволявайте на други животни да се хранят от купичката на булдога, както и да не се доближават до него (включително и деца), докато той се храни. Породата проявява висока степен на териториалност спрямо собствената си храна.

Диетата на булдог трябва да е високопротеинова и съдържаща висококачествени продукти.

Ежедневното хранене на английски булдог трябва да отговаря на възрастта му, най-вече и от гледна точка на приема на калории.

Platinum Puppy Chicken 5 kg

Суха храна за Малки Кучета Platinum Puppy Chicken

Специално разработена и прецизно приготвена храна

По време на дресировките, малкият булдог често проявява инат и отказва да се подчини. Понякога поведението им е водено и от мързел, както вече споменахме. Това принуждава стопаните или дресьорите да прибягват до повече от нормалното количество лакомства, за да стимулират действията на кучето.

Тук отново напомняме за опасността от наднормено тегло, до което свръх приемът на калории може да доведе и до евентуалните ставни проблеми. Консултирайте се с ветеринар и по отношение на това кои елементи от менюто на човек не са противопоказни при хранене на английски булдог. Въздържайте се да го храните с продукти, които не са строго определени за породата. Задължително е винаги да има чиста и прясна вода в купичката си!

Platinum Стартов Пакет Puppy

Platinum Стартов Пакет Puppy за Малки Кученца

Най-доброто, което можете да предложите на вашето малко кученце за здравословен старт в живота!

Породата издава много специфични звуци, които често са определяни като сладки и забавни. Но… понякога могат да са и признак за здравословни проблеми с дишането. Така че бъдете осторожни и реагирайте незабавно, когато забележите нетипични звуци. Често страдат и от проблеми с очите, както и ставни болки.

Хъркането и пръцкането са много типични за породата и е важно да сте наясно с този факт, преди да си вземете за отглеждане булдог.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock