Чихуахуа и Балансирана Диета за Породата

Дребна, но много обичана и търсена порода кучета. Основните проблеми са свързани с балансираното хранене на чихуахуа

Възприемани са като лесни за отглеждане, за предпочитане в градска среда, но не само. Предпочитат дълги разходки, хапват средно до малко количество храна. Подценявано заради компактния си размер, но изключително умно, чихуахуа лесно се поддава на дресировка.

Забавното е, че породата има обичайната за дребните породи нестабилна психика, която се проявява в по-активно и темпераментно поведение.

Чихуахуа произхожда от щата Чихуахуа, Мексико. Това обяснява и интересното ѝ име. Като порода е призната към средата на 19-ти век. Но предците ѝ са били добре познати на древните толтеки.

На по-късен етап чихуахуа навлизат и в САЩ през Тексас, Аризона и Ню Мексико, а оттам се превръщат и в едни от най-търсените и обичани домашни любимци по целия свят.

Чихуахуа не обичат нищо повече от това да бъдат с хората. Въпреки че са официално призната порода и съществуват множество чистокръвни представители, които да закупите, ще ви изненадаме като ви кажем, че често нейни представители могат да бъдат открити и в приютите за изоставени животни.

Ако имате възможност отдайте любовта и грижата си на подобна изстрадала душа, особено ако не държите на родословното дърво, а на верен приятел у дома.

Видимо малки на ръст, женските представител достигат размери 13-20 см и 1-2 кг тегло, а мъжките – 15-23 см при 1,5 – 3 кг. Имат дребно и крехко телосложение, а муцунките им са къси и заострени. Интересен факт е, че в главата на това мъничко създание, Природата е заложила най-големият кучешки мозък от гледна точка големината на тялото.

Въпреки малкия си размер, имат големи изисквания към храната. Важно е да спазвате стриктни балансирана диета и хранене на чихуахуа. Поради техния бърз метаболизъм, представителите на породата трябва да спазват специален режим.

Важно е да се следи кръвната захар на кученцата, така че се препоръчва режим от малки интервали с малки количества на хранене на чихуахуа.

Нискобюджетните марки сухи и полувлажни храни са предпоставка за здравословни проблеми. Поради състава и некачествените продукти, които се използват за приготвянето им. Т.е. не пестете от премиум храна. Нискокачествените храни могат да ви струват скъпо и да нанесат сериозни и/или болезнени вреди на питомеца ви, сред които:

  • избледняване цвета на козината;
  • кариеси и възпаления на устната кухина;
  • диабет;
  • забавен растеж;
  • отслабване на имунитета.

Идеалните балансирана диета и хранене на чихуахуа са без изкуствени оцветители и консерванти. И отлично съотношение между протеини, здравословни мазнини и основни въглехидрати.

PLATINUM MENU Пиле+Риба 12 х 375g

Мека Кучешка Храна PLATINUM MENU Пиле + Риба

За производството на PLATINUM Menu Пиле + Риба се използват само най-висококачествени съставки: 57% прясно пилешко месо, 16% риба тон, 10% сардини, зеленчуци, масло от сьомга.

Какво да съдържа най-подходящата за вашия чихуахуа храна?

На първо място месото трябва да е основната съставка. В зависимост от теглото, възрастта и пола на любимеца ви, месото трябва да е минимум 40% в състава на менюто му. Може да пилешко, агнешко, говеждо или риба.

Друга важен градиент са зеленчуците. Те задължително трябва да присъстват в менюта, за да му осигурите достатъчно витамини и минерали. Перфектното съотношение между зеленчуци и месо ще укрепи имунната система на кученцето ви. От зеленчуците най-подходящи са грах, картофи, моркови, броколи и т.ната.

Platinum Adult Beef + Potato 1.5 kg

Суха Храна за кучета Platinum Adult Beef + Potato

Всеки килограм Platinum Adult Beef + Potato съдържа 1,27 килограма прясно телешко месо, годно за човешка консумация, също картофи, грах, моркови и др.!

Не е необичайно според собствениците, любимците им да се хранят с твърде малко количество храна или дори да не я харесват. Кучетата, считани за придирчиви, често ядат точно толкова, колкото е необходимо на размера им.

Все пак внезапната промяна в апетита им, може да е знак за здравословни проблеми. Ако кученцето спре да се храни или апетитът намалее до степен, че чихуахуато ви изгуби обичайната си активност, обърнете се към ветеринарния му лекар. Не подценявайте сигналите.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock