Хранене на Ротвайлер – Правила и Съвети

Ротвайлерите са често срещана порода кучета, която много хора предпочитат. Възприемани са като перфектни кучета-пазачи и домашни любимци. Едно от първите неща с което породата прави впечатление, е нейният размер. За това резонно възниква въпросът какво трябва да бъде балансираното и правилно хранене на ротвайлер.

Погрешно, разбира се, е заключението, че за да се постигне тази физика, едва ли не кучето трябва да яде непрекъснато и по много. Всъщност на някои представители на породата им отнема до две години, за да постигнат пълния си размер.

Първите 12 месеца ротвайлер расте предимно на височина, докато мускулите и теглото се качват през следващата година.

Произходът на породата е спорен и до днес. Според редица източници, корените на това красиво и мощно куче, могат да се открият назад във времето чак до Римската империя. Бил е използван като домашно и овчарско куче.

Други изследователи откриват доказателства за произхода му в Германия. Името Ротвайлер произтича от Rottweill – неголям исторически град в югоизточната част на Германия. Градът е основан 73г. от Клавдий и се счита, че в тази област или е внесена, или е развъдена самата порода и съответно кръстена на едноименния град.

 Безспорно е, обаче, че това е сред най-старите и обичани породи.

Ротвайлер впечатляват от пръв поглед със своята физика. Поведението им е самоуверено, което се дължи на стабилната и уравновесена нервна система на породата.

В неподвижно състояние най-често изглежда набит, но и същевременно излъчва сила, ловкост, издръжливост.

Израства до средно голямо куче със средно голяма глава. Черепът е сравнително широк в областта на ушите. Едно от най-сериозните преимущества на ротвайлер е захапката му – ножицовидна и най-силна сред останалите кучета.

Задължителен факт, с който да се съобразите, при събиране на информация за правилно хранене на ротвайлер, е неговата възраст. Конкретното количество храна зависи от възрастта. В по-ранна възраст малкото ротвайлерче обикновено се задоволява с по-малко количество храна в сравнение, когато достигне зряла възраст. Друг фактор е теглото на кучето.

Препоръчваме да се посъветвате със специалист, а също да се  „допитате“ до нашия Platinum Калкулатор за кучешка храна, както и Ръководството ни за хранене на кучета според възрастта и теглото.

Също така при представителите на породата има моменти, когато се отчитат изменения в апетита. След скок в растежа, обикновено апетитът пораства стремглаво. Затова е важно да наблюдавате кученцето си непрекъснато и да коригирате диетата му според конкретните нужди. Това ще ви помогне да избегнете прекомерното или недохранването на любимеца ви.

Освен количеството, за правилно хранене на ротвайлер, е важна и честотата.

Но това също е според конкретния представител на породата. На вид може и да ви се струват еднакви, но не и по характер са така. Преди малкото кученце да навърши четиримесечна възраст се препоръчват три дневни хранения. Така то ще получава нужните му съставки на равни интервали и ще поддържате апетита му през целия ден. Т.е. няма да изпитва нужда да търси, рови и поглъща разни „боклуци“, които открие по земята.

Ротвайлерите, както и всички останали кучета, са предимно месоядни. Затова е изключително важно за пълноценото хранене на вашия Роти, да закупувате храни с висок процент на чисто месо. Продуктите Платинум гарантират над 70% годно и за човешка консумация месо – пилешко, говеждо и др, или риба в състава си, което я прави един от най-добите и питателни храни за четириногия ви приятел!

Platinum Adult Beef + Potato 30 kg

Суха Храна за кучета Platinum Adult Beef + Potato

Единствената суха храна за кучета произведена със 70% прясно телешко месо годно за човешка консумация!

Важно е да продължите да храните любимеца си поне два пъти на ден до навършване на 16 месеца. След това можете да прецените дали да намалите честота до веднъж дневно. Много хора продължават да хранят ротвайлера си два пъти на ден, много след този период. Това е моментът когато най-важни са препоръките на ветеринарния лекар и разбира се индивидуалните предпочитанията на вашето куче.

Независимо дали предпочитате суха или полувлажна храна за вашия ротвайлер, а защо не и комбинация от двете, стремете се храната на малкото кученце да отговаря на следните минимални изисквания:

  • протеин между 23 – 25%
  • мазнини между 12 – 15%
  • калций между 1,2 – 1,5%

През по-голямата част от ежедневието си вашият малък ротвайлер ще се нуждае от около 800-1000 калории дневно. Ще нараснат до 2200 калории в зряла възраст в зависимост от физическата активност, която му осигурявате.

За да е балансирана също така храната за вашия ротвайлер е препоръчително да включва съставки като: морков, боб, ябълки, боровинки, картофи, банан, тиквички. Зеленчуците и плодовете са едно доста любимо на породата лакомство, при това здравословно 😉

PLATINUM MENU Пиле+Риба 12 х 375g

Мека Кучешка Храна PLATINUM MENU Пиле + Риба

PLATINUM Menu Пиле + Риба съдържа висок клас съставки: прясно пилешко месо, риба тон, сардини, зеленчуци, масло от сьомга.

Задължително при отглеждането на представител от породата е съблюдаването на калориите и количеството храна. Затлъстяването е доживотна грижа за ротвайлерите!

Недохранването също е често срещано – породата има едро тяло и ако забележите, че вашият любимец е твърде слаб в сравнение с други представители от същата възрастова група, вероятно е добър съвет да се допитате до ветеринарния лекар или специалистите-консултанти на Platinum България.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock