Хранене на Самоед и Правилното му Отглеждане в 4 стъпки

Като при всяка порода и постигането на правилно хранене на самоед и правилното му отглеждане, е тема на множество разнопосочни мнения. Постарали сме се да отсеем основното, така че за пореден път да ви бъдем полезни – както на вас, така и на четириногия ми приятел.

Сред най-добрите правила за хранене и отглеждане е да се придържате към съветите на селекционера, от когото сте закупили вашия любимец. Ако пък той не е достатъчно изчерпателен или имате някакви съмнения, консултирайте се с ветеринарния лекар, поел грижата на самоеда ви.

Родината на самоед е Сибир, а самата порода е сред най-старите известни ни. Името ѝ произхожда от наименованието на племе в в северозападен Сибир – самоеди, което използвало кучетата за теглене на шейни, а също за лов и за пазачи на стадата.

През 17 – 18 век руснаците провеждат изследователски експедиции в Сибир и откриват предимствата на кучетата самоед. Известният изследовател Фритьоф Нансен бил от първите, използвали кучетата в своите пътувания с научна цел.

Твърди се, че кучето-водач на друг изследовател – норвежецът Роалд Амундсен, е първото живо същество стъпило на Южния полюс през декември 1911г.

Тези кучета носят гените на праисторическите вълци, обитавали Земята след Ледниковия период и това е доказано чрез нарочно направени генетични изследвания. Но когато погледнете следващия път самоед, не забравяйте също, че в тях кипи кръвта на откриватели и че на техните пра- прародители, дължим откриването на ключови географски области.

Породата се отличава със „слънчев“, жизнерадостен характер и много социално поведение. Особено когато са добре обучени, самоедите се превръщат в прекрасен член на семейството. При недостатъчно внимание по отношение тяхното възпитание, обаче, могат да създадат и немалко проблеми.

Ако сте взели отговорното решение да обогатите дома си с представител на породата, имайте предвид, че е от ключово значение да отделяте максимално повече време за възпитание и игра и на това „дете“ на семейството ви.

Тъй като е типично впрегатно куче, породата се отличава с мощен гръб и лапи, издръжливи на натоварване и продължителни преходи.  Козината им е с характерен бял, гъст косъм. Козината е дълга и има сребристи отенъци, а интересно нейно свойство е да се „самопочиства“ и винаги да остава снежнобяла.

Важно е да се отбележи, че козината на малките самоеди е още по-гъста и мека, поради което е нужно ежедневно разресване.
Мъжките представители обикновено достигат тегло в диапазона  23-30кг при височина от 60 до 70см. Женските са по-малки – тегло от 20 – 26 кг и височина между 60 – 60см.

При хранене на самоед, като основа можете да се придържате към няколко базови правила:

  • самоедите на възраст между 8 и 12 седмици се нуждаят от четири хранения на ден;
  • самоедите на възраст между 3 и 6 месеца се нуждаят от три хранения на ден;
  • кученцата между 6 месеца и година имат нужда от две хранения дневно.

След навършване на годинка можете да преминете към едно хранене дневно или същото количество разделено на две по-малки порции през деня. Ваша грижа е да приучите на вариант, който смятате за по-удачен за кучето си.

Важно е да осигурявате висококачествена и балансирана храна на самоеда си. Възможно е кучето ви да обича варени яйца, плодове, зеленчуци, извара, но тези ястия трябва да са по-малко от 10 % от дневното му хранене.

Задължително опитайте да ограничите „трапезната“ храна – това не само може да влоши стомашното и денталното му здраве, но ще наруши и дисциплината. Чиста и прясна вода е сред задължителните условия при отглеждане на куче, при това във винаги добре почистена подходяща съдина.

Хранене на самоед с Пълноценна Мека Храна за Кучета Platinum

Полувлажна Храна за Кучета PLATINUM MENU Риба

За да е пълноценна диетата, продуктите трябва да са с най-високо качество!

Важно е също да не забравяте, че кучетата, също като хората, могат да страдат от редица алергии към определени храни или съставки. Множество проучвания показват, че храни за кучета базирани на агнешко, пилешко, птиче месо, ориз, са с най-малка вероятност да предизвикат алергични реакции.

Това не означава да лишите кучето си от безброй деликатеси,  а просто осторожно да наблюдавате поведението и здравословното му състояние, докато си изгради хранителни навици и прояви предпочитания към една или друга храна, към един или друг продукт.

Избягвайте или напълно елиминирайте по възможност съдържанието на изкуствени оцветители и консерванти. Качественото хранене на самоед изисква да се придържате към възможно най-прецизно приготвената кучешка храна.

Интересен факт е, че самоедите като цяло не са сред породите с най-голям апетит. Често трябва да бъдат насърчавани с месни сокове или ароматен бекон, за да си изядат храната. Не спестявайте от качествени продукти при хранене на самоед, особено през първата година на интензивен растеж на вашия любимец и търсете продукти с балансиран състав, който ще осигури всички важни за кучето ви съставки.

Суровините в продуктите Платинум се приготвят без добавка на допълнителна вода и се варят само в собствените си сокове.

По този начин храната достига до вашият любимец неразредена и с много висок процент усвояемост и това е сред основните причини, нашите специалисти да препоръчват за вашия самоед гранулираната и/или полувлажна храна Platinum.

Хранене на самоед с Питателна Суха Храна за Кучета от Всички Породи и Възрасти

Суха Храна за Кучета
Platinum Adult Lamb + Rice

Със съвършено приготвените си продукти Platinum се грижи за растежа и развитието на вашия домашен любимец!

  1. Вземете подходящото оборудване и отделяйте време с постоянство. Вашият самоед има два слоя коса: фин подкосъм, който го поддържа топъл, и външен слой по-груба козина, предпазваща от атмосферните влияния.
    За да поддържате цялата тази козина, трябва да сресвате и четкате кучето си няколко пъти седмично с подходящите видове инструменти. Ще ви трябват гребло или гребен с въртящи се зъби (за лесно плъзгане през косата) и четка със заоблени краища (за да ви предпази от надраскване на кучето по време на подстригване).
  2. Първо разрешете внимателно с гребен или гребло. Използвайте едната ръка, за да разделите козината и да я разделите. С другата си ръка решете по посока на растежа на косъма.  Продължавайте да разресвате всяка секция, докато не падне повече коса. Говорете с кучето си по време на разресването и го уверете какво добро куче са.
  3. Завършете с четка. Можете или да преминете през цялата козина на вашето куче в тази стъпка, или просто да изчеткате горния слой.  Стандартът на самоедската порода изисква външната козина да се откроява от тялото. Ако искате да направите това, четкайте в обратната посока на растежа на козината по време на тази последна стъпка.
  4. Проверете за здравословни проблеми, докато се грижите. Докато четкате и разресвате самоеда си, проверете за бълхи и кърлежи. Също така усетете тялото на кучето си за нови бучки или подутини, докато го обгрижвате. Ако бъдат уловени по-рано, тези проблеми могат лесно да бъдат решени.

Подобно на другите породи и самоед е заплашен от затлъстяване при неправилно хранене и недостатъчна активност. Отново подчертаваме колко важно е да подберете най-добрият продукт при изграждането на балансирана диета на вашия любимец.

Желателно е да включвате и храни, и добавки, които са специално разработени за поддържане на разкошната козина на самоеда.

И винаги при хранене на самоед спазвайте указанията или на ветеринаря, или на производителя върху опаковката на съответната храна. Предозирането може да доведе до сериозни кожни проблеми.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock