Как Правилно да Храните вашия Померан

Правилното хранене е изключително важно за здравето и благосъстоянието на всяко куче, независимо от неговата порода. Гарантираме, че след като се запознаете с написаното в днешната статия, ще знаете основното за това как правилно да храните вашия померан.

Имайте предвид, че няма абсолютно точна диета, която да ви предложим, за да спазвате. Но има правила, към които е желателно да се придържате.

Родината на породата е едноименното херцогство Померания, между западна Полша и източна Германия. Наричани са с умалителното „кучета-играчки“, но отношението към тях в никакъв случай не трябва да е като към играчки. Най-ранният запис на името на породата като „померан“ е някъде около средата на 1792г., но като официално призната порода се водят от 1870г. Подобно на много други породи, и представителите на тази са били използвани главно за контрол на стадата от  среден добитък (напр. овце).

Учудване буди фактът, че представителите на породата не винаги са били с днешните миниатюрни размери. Прародителите на днешния померан са били познати и в студените земи на Сибир и Русия. Там са били използвани за дърпане на шейни, т.е. като впрегатно куче, подобно на руската лайка.

Помераните са малки кученца с височина между 18 и 25см, а теглото им варира между 1,36 до 3,17кг.  Срещат се в голямо разнообразие от нюанси на козинката, но най-първите познати екземпляри са били предимно бели и по-рядко кафяви или черни. Кралица Виктория е първата, която получава като подарък червеникав на цвят померан, което прави точно тази „разцветка“ изключително модерна и желана. 

Помераните имат гъста, двойна козина, която изисква почти ежедневно разресване и съответно подстригване на всеки един-два месеца. Козинката се заплита лесно, тъй като външната част е дълга и права с груба текстура, а вътрешната – с мек, гъст и къс подкосъм.

Неправилното хранене на помераните би довело до редица здравословни проблеми, сред които затлъстяване, напрегнати връзки и стави. Задължително е да съобразите честотата и количеството на храненията в зависимост от възрастта на любимеца си. Разбираемо, малките кученца ще изразходват и повече калории в сравнение с по-възрастните. Това също трябва да бъде отчетено.

Щом сте взели отговорното решение да станете собственик на померан, значи вече сте наясно, че в никакъв случай не трябва да се доверявате на евтини и непознати марки храни и продукти за кучета. Те са изпълнени основно от вредни съставки, които биха повлияли негативно върху здравето  на вашето куче.

Както казахме, храната, която трябва да се дава на померана, варира според неговите възраст, размер, метаболизъм и ниво на активност. Все пак, препоръчителното дневно количество е между 1/4 до 1/2 чаша висококачествена суха храна на ден, което да се дава на две порции.

Като ориентир как правилно да храните вашия померан, можете да се допитате до нашия Калкулатор за определяне количеството храна или да следвате сходна на следната схема:

  • 1/2 чаша храна за 1 килограм кученце;
  • 1 чаша храна за 3 килограма кученце;
  • 25 чаши храна за 5 килограма кученце;
  • 2 чаши храна за 6 килограма кученце.

Важно: диетата на бременни, възрастни и неактивни померани, трябва да е консултирана с ветеринарния лекар и да се следва спрямо неговите препоръки.

Platinum Adult Mix 3+1 Гратис x 1.5 kg

Натурална Кучешка Храна Platinum Adult Mix 3+1 Гратис x 1.5 kg

Възползвайте се от промоционалното ни предложение и получете подарък пакет Platinum Adult Chicken!

Помераните изгарят калории сравнително по-бързо от други породи. Поради което и огладняват по-бързо и изискват храна на по-редовни интервали. Подрастващото кученце трябва да се храни от три до четири пъти дневно, а когато е пораснало – същото количество храна трябва да се раздели на две дневни хранения.

Важно: не е препоръчително да храните вашия померан непосредствено преди лягане.

Вероятно няма да ви изненадаме, но и помераните обичат храната, която и вие обичате. Т.е. с нескрито желание ще очакват да опитат от вашата храна, но се въздържайте да му давате директно от масата. Крайно нездравословно е. Храната на любимеца ви – домашно приготвена или готово закупена,  е желателно да включва следните съставки: бъбреци, черен дроб, риба, пилешко, сладки картофи, спанак, броколи, моркови, тиквички, ориз и др.

Ако продължавате да се чудите как правилно да храните вашия померан, ще ви посъветваме да се стремите да поддържате идеалния баланс на протеини, въглехидрати, мазнини и витамини, като например над 40% месо, приблизително 30% нишесте и около 30% зеленчуци. 

При „залъгалките“, които набързо подхвърляте на кучето си, с цел да го наградите или мотивирате, избягвайте: шоколад, продукти с кофеин, лук, чесън, стафиди, грозде, ядки, царевица, сурови кости и пикантни храни.

Кучешки Лакомства PLATINUM Fit-Sticks Пилешко + Заешко

Лакомства за Кучета Platinum Fit Sticks Пиле + Заек 300g

Най-вкусните за твоя любимец пръчици, с които можете ежедневно да го награждавате за доброто му поведение.

Подобно на други дребни породи, и помераните имат чувствителни стомаси, поради което ви препоръчваме да се придържате по възможност само към една марка суха или мокра храна за кучета. Продуктите Platinum съдържат всички необходими на четириногия ви приятел съставки, при това приготвени по най-прецизния и щадящ начин.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock