Правилният Калориен Прием за Кучета [Практическо РЪКОВОДСТВО]

Сред най-често задаваните въпроси към нашите специалисти е този за точния калориен прием за кучета. Етикетите за храна за кучета предлагат немалко насоки, но има възможност  да изчислите и сами идеалния брой необходими калории само в няколко стъпки.

Разбира се, подчертаваме дебело, че ветеринарният лекар, проследяващ развитието на кучето ви, е най -добрият източник на съвети, що се отнася до храненето на четириногия ви приятел.

Информацията по-долу следва да се приема под внимание и да се използва само за общи цели. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за помощ при персонализирането на точния калориен прием за кучета или куче, за които се грижите.

Какво представляват калориите?

Калорията е единица енергия. Терминът се използва за описание на енергийното съдържание в храната и енергийните нужди на животните. Когато разглеждате етикетите на храната за домашни любимци, терминът kcal се използва най-често. Т.е. това са взаимозаменяеми термини, но имайте предвид, че 1 килокалория (ккал) е равна на 1000 калории.

Правилният Калориен Прием за Кучета [Практическо РЪКОВОДСТВО]

Затова е и полезно, че съдържанието на ккал е изрично упоменато върху опаковките с кучешка храна и лакомства. При определянето на правилния калориен прием за кучета вземайте под внимание и съдържанието на калории във всяка безопасна за любимеца ви човешка храна, с която си позволявате да го храните, тъй като и те добавят към дневния прием на вашето куче.

Подобно на хората и всички други животни, кучетата се нуждаят от определен брой калории, за да поддържат енергия и телесна маса. За да се определят калорийните нужди, енергийни нужди за почивка (RER) и енергийните нужди за поддържане (MER) на кучето, е необходимо да сте наясно с неговото тегло (в килограми).
Изискването за енергия за почивка или RER е основната енергия, необходима за поддържане на основни телесни функции като метаболизъм, кръвообращение, дишане и храносмилане. За да изчислите RER, умножете телесното тегло в килограми, повишено до 3/4 мощност (75% от 100% или 0,75), по 70.

70 * (BWkg) 0,75 = RER (kcal/ден)
RER не включва допълнителната енергия, необходима за активност, растеж и цялостно поддържане на здравето. Трябва да се умножи по определени фактори, за да се изчисли енергийната нужда на кучето или MER.

MER на кучето е приблизителният брой калории, необходими за един ден. За да изчислите това, умножете RER с „X“ – числото, което представлява допълнителните енергийни нужди на кучето.

• X * RER = MER (ккал/ден)

За да изчислите „X“ и индивидуалния калориен прием за кучета, отчетете нивото на активност на кучето, етапа на живот и всички здравословни условия или екологични обстоятелства, които могат да повлияят на енергийните нужди.

(По-долу има представени, изведени от специалисти, примерни X-стойности.)

Сочна Суха Храна за Кучета Platinum Adult Chicken 10 kg

Сочна Суха Храна за Кучета Platinum Adult Chicken 10 kg

Мнението на вашите любимци е най-добрата гаранция за качеството на храните Platinum!
Суха Храна за кучета Platinum Adult Beef + Potato 10 kg

Суха Храна за кучета Platinum Adult Beef + Potato 10 kg

Представителите на всички породи ще са щастливи да опитат храните на Platinum!

Общият калориен прием за кучета се влияе от: етапа на живота; нивото на активност; състоянието на тялото.

Калоричните нужди варират според етапа на живота, така че кмалките кученца имат различни нужди от възрастните кучета. В допълнение, бременните или кърмещи кучета се нуждаят от повече калории, отколкото куче на средна възраст.

Активните кучета изгарят повече калории от заседналите кучета, така че се нуждаят от повече калории всеки ден. Някои пород кучета обикновено могат да бъдат повече или по-малко активни. Породата на вашето куче може да ви помогне като ориентир, но не трябва да бъде единственият фактор. Оценете средната дневна активност на вашето индивидуално куче.

4 любими занимания, с които да внимавате при играта с вашето куче

Състоянието на тялото на вашето куче е важно нещо, което трябва да имате предвид. Общите препоръки за калориен прием за кучета се основават на идеално състояние на организма им. Ако вашето куче е с наднормено тегло или с поднормено тегло, трябва да захранвате броя на калориите, изброени за идеалното тегло на вашето куче.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за помощ при определяне на идеалното телесно тегло и правилния калориен прием за кучета. Ако вашето куче трябва да отслабне или да наддаде на тегло, това трябва да стане постепенно и под лекарско наблюдение. В допълнение, вашият ветеринарен лекар ще трябва да оцени общото здравословно състояние на вашето куче и да се увери, че няма основно заболяване, засягащо теглото му.

Следват примерни X-стойности, които да използвате като ориентир:

Примерни Х-стойности при средно ниво на активност и идеално тегло на кучето

• Стерилизиран/кастриран: X=1.6
• Непокътнат: X=1.8
• Бременни жени: X=1.6-2
• Кърмещи майки: X=2-6
• Кученца: X=2-3
• Пенсионери: X=1,6 (коригирайте в зависимост от нивото на активност и медицинските нужди)

Обърнете внимание, че високоенергийните, атлетични и активни кучета вероятно ще се нуждаят от допълнителни калории. Отново призоваваме да се допитате до вашия ветеринарен лекар, тъй като нуждите от калории варират в зависимост от вида и честотата на активността. Освен това възможно е състоянието на вашето куче да е предизвикано от заболяване, водещо до загуба на тегло, и респективно може да се нуждае от допълнителни тестове и лечение, преди да се коригира диетата му.

Ако имате 12 годишен домашен любимец с тегло 4,5кг и със средно ниво на активност (за възрастно куче:

Първо изчислявате RER
70 * (4,5) 0,75 = 216,3 (ккал/ден)

След това, позовавайки се на списъка с X стойности, можем да включим 1.6 (тъй като тя е възрастно куче) за X и нашата изчислена стойност на RER,
за да разберем и MER
1,6 * 216,3 = 346,1 (ккал/ден)

Получаваме 346,1 ккал/ден или 173 ккал/хранене.

Хранителните лакомства или остатъците от масата добавят към калорийния прием на вашето куче. Уверете се, че лакомствата и закуските съставляват само 10% или по-малко от дневния прием на вашето куче. Деветдесет процента от дневния калориен прием на вашето куче трябва да идва от пълноценна и балансирана диета.

Правилният Калориен Прием за Кучета [Практическо РЪКОВОДСТВО]

Изображения (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock