Куче и котка – живот в хармония

Несъмнено сте чували фразата бият се като куче и котка, но знаехте ли, че тези две напълно противоположни, но еднакво обичани от хората четириноги, могат да бъдат и най-добри приятели. И така, каква е тайната? 

Могат ли наистина куче и котка да живеят заедно в хармония или са предназначени да се противопоставят всеки път щом се видят?

Е, не всички кучета ще се разбират с котки и не всички котки ще се радват на живота с куче.

Въпреки това, кученцата, които са социализирани  с котки, ще бъдат по-адаптивни към котките като възрастни и същото важи и за котенцата спрямо възрастни кучета. Някои породи са особено подходящи за съжителство с котки, но други не си.

За повечето породи обаче не е проблем, ако кучето бъде научено как да взаимодейства с котката и съответно, ако котката си има подсигурени „зони за бягство“, двата вида – куче и котка, могат бързо да станат приятели или поне да живеят заедно в мир.

Когато добавяте ново куче или котка към домакинството си, не слагайте двете домашни любимци веднага заедно и не очаквайте от тях да решат отношенията си сами. Вместо това ги дръжте на разстояние поне през първите няколко дни, за да могат да усетят взаимно звуците и миризмите си, преди да си взаимодействат. 

Осигурете на своите куче и котка безопасно пространство, и редувайте кой е навън в останалата част от къщата, докато дойде време да ги запознаете.

Преди първата среща изградете положителни асоциации с другото животно. Поставете предмети, които миришат на котката, като играчки или одеяло, в зоната на кучето. Пуснете ги близо до ястието с храна или предлагайте  лакомства,  когато ги представите, за да помогнете на кучето да свърже котката с добри неща. Направете същото за котката с предмети, които миришат на кучето.

След като имат няколко дни, за да се приспособят към миризмите си, опитайте да нахраните непознаващите се все още куче и котка от противоположните страни на затворена врата. Започнете с купичките за храна на няколко метра от вратата, за да сте сигурни, че вашите домашни любимци се чувстват в безопасност, след това бавно придвижете купичките по-близо, докато ядат точно пред вратата. Ако всичко върви добре, следващата ви стъпка е да ги срещнете лице в лице. Да, да – куче и котка лице в лице? Звучи страшно 😉

Първото взаимодействие на вашите домашни любимци куче и котка може да бъде от двете страни на бебешката порта или стъклена врата. Това ще им позволи да се виждат, без риск да се наранят взаимно. Ако останат спокойни в тази ситуация, можете да ги съберете в една стая. Изберете неутрално място, а не едно от безопасните места на всяко животно.

Оставете котката да се измъкне безпроблемно и да избяга, ако почувства нужда. Дръжте кучето си привързано към вас с каишка, за да можете да контролирате движенията му и да му попречите да гони котката.

Нека срещите между опознаващите се куче и котка бъдат кратки и сладки. Опитвайте няколко от тези взаимодействия всеки ден в продължение на поне една седмица. Предложете лакомства и на двамата домашни любимци, за да продължат да изграждат позитивни асоциации с новия си съквартирант. Помислете за осигуряване на особено вкусно лакомство само за тези „сесии“, така че вашите домашни любимци да се радват да се видят.

Куче и котка - живот в хармония

Преследването е инстинкт за кучетата, но вие искате да предотвратите това поведение да се случва спрямо вашата котка. Не искате кучето ви да разбере колко забавна може да бъде играта на гоненица, нали?

Следователно, по време на опознавателните срещи, накарайте кучето си да  седне  или да  легне  в присъствието на котката, за да се подсили спокойствието у всички. Опитайте се да го придържате в тези позиции, докато котката е наблизо. Поощрявайте кучето си с подходяща награда.Така вие не само насърчавате навиците му, но и го учите, че доброто поведение спрямо котката ще му осигури лакомство.

В началото, за да сте сигурни, че кучето ви слуша, започнете срещата толкова далеч от котката, колкото е необходимо. След това бавно се приближете.

След като кучето ви автоматично ви погледне, когато котката е наоколо, е време да пуснете каишката и да продължите да тренирате. Или за междинна стъпка поставете кучето си на дълга каишка, която е прикрепена към вас, или стабилна мебел. Продължавайте да тренирате, докато кучето ви се държи безопасно и предсказуемо около котката ви. След това най-накрая можете да премахнете каишката или дългите въжета и да ги оставите да се разхождат свободно.

За да помогнете на вашето куче да успее по време на тези тренировки, фокусирайте се върху вас, а не върху котката. Използвайте команда „остави“, за да кажете на кучето си, че котката не бива да се закача. С достатъчно обучение, когато следващият път котката минава, вашето куче ще започне да гледа вас, с надежда да спечели награда. 

Ако обаче някога хванете кучето си все пак да гони котката, пренасочете вниманието му към по-подходяща игра за преследване като бягане след играчка.

След като кучето ви може да се държи подобаващо на каишка по време на тренировките, можете да започнете да позволявате на кучето и котката да си взаимодействат в една и съща стая, докато наблюдавате.

Продължавайте да хвалите и награждавате и двамата домашни любимци за положителните взаимодействия, така че тези поведения да се вкоренят в навиците им. Докато не сте сигурни в резултата, който може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца, не оставяйте любимите си куче и котка заедно сами.

Дори когато вашите домашни любимци могат да съществуват съвместно без надзор, пак трябва да вземете предвид безопасността на двете животни. 

Например, поддържайте ноктите на котката си къси, за да предотвратите нараняване на вашето куче. И осигурете на котката си постоянно място без кучета, използвайки бебешки порти или котешка врата. Стаята на котката трябва да включва нейната тоалетна заедно с играчки, легло, купа за вода и стойка за надраскване. Извън зоната на котките, помислете за триизмерния поглед на света на вашата котка – оставете ги да използват рафтове или високи котешки дървета, за да избегнат нежеланото кучешко внимание. 

И накрая, хранете котката си някъде, където кучето няма достъп, например на перваза на прозореца или в друга стая.

Ако отделите време за въвеждане, обучите кучето си да се държи правилно около котката ви, а  на нея предоставите зона без кучета, вашите двама домашни любимци трябва да могат да съществуват съвместно. 

Най-малкото любимите ви куче и котка ще заживеят в хармония, но се надяваме и като най-добри приятели.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock

Източник (преводен материал): akc.org