Порода Чау Чау и Правилното ѝ Отглеждане и Хранене

Като всеки собственик на куче, вие сте наясно, че откриването на най-подходящата, и същевременно най-желана от питомника ви храна е доста трудно начинание. В зависимост от породата, теглото и възрастта, хранителните изисквания варират изключително много. Ето защо е важно да имате винаги под ръка нашето кратко ръководство за отглеждане и хранене на чау чау.

Знаете ли, че чау чау е една от най-старите породи кучета? Датира още от древен Китай, а тяхната история ги определя като верни спътници на богати китайски благородници, а на по-късен етап и на прочутата кралица Виктория (около 1800 година). В Америка породата е развита към края на 17-ти век, като приемането им в Американския киноложки клуб допълнително затвърждава известността им в световен мащаб.

Заради лъвоподобната си грива често са наричани и „лъвски кучета“. Славят се с верен характер, но могат да бъдат крайно упорити и подозрителни към непознати.

Чау чау се считат за средно големи кучета, но скорошни проучвания на темповете на растеж и теглото им показват, че те трябва да се считат за едра порода. Просто… не много висока.

Средният ръст на представителите на породата варира между 43 до 51см за женските при тегло в диапазона 20-27кг, и между 48-56см за мъжките с тегло от 25 до 32кг. Характеризират се със здраво телосложение, масивна глава и широк череп. Малки уши с триъгълна форма и леко клепнали връхчета и високо поставена и завита към гърба опашка допълват „лъвската“ визия на този сладур.

Много е важно, когато пристъпвате към решението да си вземете точно чау чау да сте наясно, че те се различават генетично от други породи и това рефлектира върху начина, по който смилат храната. Традиционно представителите на породата са били хранени само с малки количества месо и са се приспособили да ядат млечни продукти, боб, грах, зеленчуци. Яденето на прекалено много месо, особено говеждо, може да причини проблеми с кожата и козината.

Възрастен чау чау се нуждае от около 1000-1300 среднодневен калориен прием, което е приблизително еквивалентно на три чаши суха кучешка храна. Разбира се, както подчертахме в началото, всяко чау чау ще има различни нужди в зависимост от размера и нивото си на активност. Задължително трябва да следите теглото и състоянието на кучето си и своевременно да коригирате порциите или типа храна, ако е необходимо.

Според Американския киноложки клуб много собственици на чау чау избират да се придържат към диета с ниско съдържание на зърнени храни, тъй като породата е склонна към алергии. Добър вариант е да помислите към продукти без зърно или диета с ограничени съставки, когато търсите и избирате най-подходящата храна за вашето куче. В магазина на Platinum ще откриете продукти за вашето чау чау, които ще осигурят най-доброто съотношение от съставки, при това приготвени по възможно най-щадящия начин.

Независимо дали сте избрали мокра, суха или комбинация от двете за хранене на чау чау, следете за алергични прояви непрекъснато.

Platinum Adult Lamb+Rice 10 kg

Суха Храна за Кучета Platinum Adult Iberico + Greens

Platinum Adult Iberico + Greens е единствената пълноценна суха храна за кучета произведена със 70% прясно иберийско свинко месо годно за човешка консумация. 

Друг често срещан проблем при чау чау и отново пряко свързан с храненето, е наднорменото тегло. Склонни са към развиване на диабет, тъй като не са особено активни. Затова не трябва да прехранвате малките и избягвайте да им давате остатъци от масата. Прилагайте и подходящи упражнения.

Тъй като храносмилателната система на малките кученца е по-чувствителна от тази на възрастен екземпляр, експертите препоръчват малки, чести порции – примерно 1/2 чаша кучешка храна четири пъти на ден, за да си гарантирате адекватното отглеждане и хранене на чау чау.  По този начин ще се осигурят, от една страна, необходимите нива на енергия, а от друга, достатъчно време между храненията за правилно храносмилане.

След навръшване на поне една годинка, собствениците могат да увеличат порцията въз основа отново на активността на кучето. Тъй като обикновено представителите на породата предпочитат по-заседналия и лежерен начин на живот, консултирайте се с ветеринар относно количеството и честотата на хранене. Много добър избор са храните със сьомга, тиква и други висококачествени съставки.

КАкто бе споменато по-горе, чау чау произлизат като порода от древен Китай. При това от планинските райони, където основното препитание са били храни като боб, грах, спанак, дивеч. Поради суровия климат, храната обикновено се е осолявала, за да се запази за дълги периоди от време. Това, естествено включва и храна, която е била предназначена за кучета. Т.е. в продължение на хиляди години, чау чау са били хранени с продукти, с високо съдържание на натрий. Затова е важно да избирате продукти, като търсите по-високи или достатъчни нива именно на натрий. Липсата на този елемент може да доведе до разтваряне на калция в костите им, което пък да причини още по-сериозни здравословни неразположения като ставни и храносмилателни проблеми, дехидратация, артрит.

Най-добрата диета за чау чау включва натурални продукти като: водорасли, зеленчуци, ориз, тиква, месо, риба. Придържайте се към правилото от около 20% протеини. Протеинови нива над 50% обаче е твърде много за стомах, предпочитащ диета, богата на зърнени храни и/или зеленчуци.

Полувлажна Храна PLATINUM MENU Риба + Пиле за Кучета от Всички Възрасти

Мека Кучешка Храна PLATINUM MENU Пиле + Риба

  • 57% прясно пилешко месо, 16% риба тон, 10% сардини, картофи, броколи, моркови, праз, масло от сьомга.

Един от признаците за здравословни неразположения при чау чау е отказът им от храна. Подобен отказ е възможен, ако кученцето ви се адаптира към нова храна или е преяло предния ден, но като цяло правилото е, че ако липсата на апетит продължи повече от един ден, е желателно да направите възможно най-бързо консултация с ветеринарен лекар. Особено младите кученца не издържат дълго без вода и храна, затова при доброволно подобно поведение от тяхна страна, трябва да се търси евентуална медицинска причина.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock