Джак Ръсел Териер и 7 Правила за Отглеждането му

Много енергичен и игрив, приятелски настроен и любвеобилен – това е кратката визитка на тази симпатична порода. Какво още е важно да знаете по отношение безпроблемното отглеждане и правилно хранене на Джак Ръсел?

Тези кученца също са лесни за разпознаване. Не само заради специфичната им окраска и телосложение, но и заради изключително палавия и същевременно умен поглед, който притежават. Гладки бели „палтенца“  с кафяви или жълтеникаво кафяви петна, е отличителната черта на тези четириноги. Високоенергични, която подсказва, че се нуждаят от пространство и време за игра и упражнения.

Вродените им интелигентност и упоритост създават немалко проблеми с възпитанието, но като цяло са една изключително добра порода, привързваща се в много голяма степен към семейството, от което става част.

Породата Джак Ръсел е установена в Англия през 19-ти век, но е развита и регистрирана в Австралия. Произхожда от кучета, отглеждани и използвани за лов на лисици от преподобния Джон Ръсел, от когото приема и името си.

Сред основните характеристика на породата е умерената агресивност, която обаче осигурява необходимите енергия и стремеж за преследване и приклещване на лисицата без да ѝ се причини и минимално физическо увреждане или да се пролее капка кръв. Здрави, яки и упорити са други съществени черти на Джак Ръсел.

Джак Ръсел териерът достига средна височина от 25-35 см и тегло между 5 и 7 кг в зависимост от пола. Не е сред най-дребните кучета, но е поставян в най-долния край на скалата за дребни породи.

Имат компактно, но с изразена мускулатура тяло и къси крайници. Умерено дълга глава с малки V-образни уши. Интересно за ушите на породата е, че имат способността да се прегъват и по този начин предпазват вътрешното ухо от навлизането на замърсители.

  1. Поради високия си енергиен разход, породата се нуждае от по-калорична диета.
  2. Затова е особено важно да съблюдавате качественото и правилно хранене на джак ръсел териер.
  3. Диетата трябва да съчетава много протеини, за да се поддържа чиста мускулна маса, и много полезни мазнини за енергия.
  4. Въпреки че всички куче имат сходни хранителни нужди, Джак Ръсел се нуждае от повече енергия заради бързия си метаболизъм. Но е изключително важен балансът между протеини и мазнини, за да е сигурно, че кучето ви изгражда чиста мускулатура, а не просто трупа мазнини.
  5. Протеините трябва да са от висококачествени животински източници – месо, птици, риба. Те съдържат основните аминокиселини, нужни на вашия любимец.
  6. Мазнините са най-концентрираният източник на енергия от който джак ръселът ви се нуждае, за да поддържа своя метаболизъм. Източник на тези мазнини са птичата мас или маслото от сьомга.
  7. Породата няма специфични нужди по отношение на въглехидратите в менюто си.

Все пак за пълноценно хранене на джак ръсел, пълнозърнестите храни, зеленчуците и бобовите растения, могат да осигурят богат спектър от диетични фибри и ключови хранителни вещества.

Следете също дали съдържанието на фибри в съответния продукт не надвишава много повече от 5%, тъй като не е желателно и полезно.

PLATINUM MENU Пуйка+Сьомга 12 х 375g

Мека Кучешка Храна PLATINUM MENU Пуйка + Сьомга

Съвършената комбинация от съставки за здраво, енергично и доволно куче!

В зависимост от възрастта, теглото и активността на кучето, ежедневното правилно хранене на джак ръсел ще варира. Нуждата му от калории и протеини ще е най-висока, когато е още кученце.  Това е важен момент, за да се подпомогнат растежа и развитието му. Кученцата трябва да се хранят от три до четири малки хранения на ден, докато навършат шест месеца. След това можете да стопирате до три дневни хранения.

Щом достигне размера на възрастен или навърши 12 месеца, можете да преминете към диета за малки породи, богата на протеини и с умерен състав на мазнини. Продължете да го храните три пъти дневно, за да поддържате бързия му метаболизъм.

Следвайте препоръките на съответния производител върху опаковката за точното количество на едно хранене. Така ще сте сигурни, че осигурявате не само пълноценно, но правилно хранене на джак ръсел териера си.

Като възрастен вашият Джак Ръсел може да се нуждае само от две хранения на ден, тъй като и енергийния му разход ще намалява и трябва да се намали рискът от затлъстяване.

Platinum Adult Chicken 5.0 kg

Сочна Суха Храна за Кучета Platinum Adult Chicken

Сухата храна Platinum Adult Chicken гарантирано ще подобри хранителните навици и здравословното състояние на вашето куче!

По правило Джак Ръсел е порода с малко здравословни проблеми. Средната продължителност на живота им е между 12 до 14 години. Основен риск е затлъстяването, което може сериозно да съкрати живота на любимеца ви. Затова здравословното меню и правилната диета са изключително важни. Доверете са на продуктите и храните за кучета Platinum и се наслаждавайте на времето с вашия четириног приятел Джак възможно най-дълго!

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock