Немска Овчарка и Подходяща Диета за Породата

Здравословното и балансирано хранене на вашето куче, може да елиминира възможността от проявата на наследствени заболявания. Всяка подходяща диета за немска овчарка включва съобразени с нейния вид важни компоненти, което предполага да се придържате само към висококачествени марки за кучешка храна.

Способностите на представителите на тази великолепна порода са неизброими. Наричана е „работеща порода“, тъй като да нея сякаш няма неизпълними задачи. Ще защити собственика си от нападател, ще помогне на изгубено дете, ще води незрящ човек – качествата и уменията са съизмерими с интелекта му.

Както подсказва името, родината на породата е Германия. Наричана е още „Елзаска порода“ и макар да ни се струва, че немските овчарки сякаш винаги са били около нас, те са сравнително скоро селектирана порода, а именно през 1899 година.

Овчарките са синоним на вярност и интелект. Предпочитани са като охрана на различни обекти, но и като незаменими пазители на семейството. Привързват се бързо и проявяват истинска жертвоготовност за семейството си. Защитават своите хора с риск за собствения си живот, дисциплинирани и умни, игриви и издръжливи на пътувания. Не са известни случаи на агресия или проява на раздразнение към деца. Дори напротив, малчуганите са любимите им другарчета в щуротиите и забавленията.

Представителите на породата се характеризират със здрава костна структура и развита мускулатура. Хармонично телосложение – здраво, стегнато, с плътно прилепнала козина. Тъмни очи с интелигентен поглед.

Женските овчарки достигат височина между  55-30см и тегло от 27 до 39кг, а мъжките – височина 60-65см с тегло, и съответно тегло, вариращо от 35 и 45кг. Всъщност мъжките могат да надвишават 50кг. Както повечето породи с по-големи размери, и овчарките носят своите наследствени здравословни проблеми.

Но значително могат да бъдат повишени шансовете им за здравословен и пълноценен живот при спазването на подходяща диета за немска овчарка.

Възрастните и по-малко активни представители на породата се нуждаят средно от 1300 до 1600 калории дневно, а дейните и игриви овчарки – от 1700 до 2400 калории. При всички случаи се доверявайте само на качествени производители на кучешка храна, не си правете експерименти със здравето на вашата немска овчарка.

Ако кучето ви предпочита суха храна, избирайте тези с ниво на протеин около 24% и мазнини около 14%. Ключов момент при избор на храна е да внимавате дали със или без наличие на зърнения култура. Някой овчарки не понасят добре гранули без зърно в състава си и в резултата получават меки и дори течни изпражнения. От друга страна, продукти с наличие на зърно, са сочени като причинител на подуването на стомаха и стомашни неразположения.

Всяка подходяща диета за немска овчарка е желателно да включва добавки, които допълнително да повишават цялостното здраве и благосъстояние. За ставите например, можете да потърсите гранули с глюкозамин и хондроитин.

Platinum Adult Mix 3+1 Гратис x 1.5 kg

Суха Храна за Кучета
Platinum Adult Iberico + Greens

Platinum Adult Iberico + Greens е единствената пълноценна суха храна за кучета произведена със 70% прясно иберийско свинко месо годно за човешка консумация.

Малките немски овчарки растат сравнително бързо през първите 6 до 8 месеца. Задължително храната трябва да е съобразена и като вид, и като количество с възрастта на вашия четириног приятел. При необходимост, свържете се с нашите консултанти, за да получите ценни съвети как пълноценно да се грижите за немската си овчарка.

Кученцата могат да бъдат чувствителни към повишени протеини, така че избирайте храни с умерени нива на протеини (приблизително 22%) и мазнини (около 12%). Също така за предпочитане е по-ниска формула, със съотношение калций – фосфор по възможност 1:1. Не е необходимо, дори и крайно нежелателно, да се форсира растежът на кучето по принцип и на костите му в частност. Това ще доведе до здравословни проблеми със ставите в бъдеще.

След 8-9-ти месец растежът се балансира от само себе си и апетитът намалява, метаболизмът също се забавя. Вашето кученце ще продължи да се развива на ръст,  а вие можете смело да преминете към диета за възрастни кучета. Т.е. можете да включите храни с по-високо съдържание на протеини, особено ако решите да изключите тези със зърнени култури в състава им.

PLATINUM MENU Говеждо+Пиле 375g

Мека Кучешка Храна
PLATINUM MENU Говеждо + Пиле

48% прясно пилешко месо, 35% прясно телешко месо, дехидратирани картофи, масло от сьомга, дехидратирани зеленчуци (броколи, моркови, праз), сушена пивоварна мая и зехтин.

Както при всички големи породи кучета, склонни към подуване, храненето на немската овчарка трябва да организира до няколко хранения на ден вместо една огромна порция, колкото и последното да ви се струва удобно.

Сериозен здравословен проблем, който породата е склонна да развие, са проблемите с бъбреците. Те могат да са вследствие от прекаленото изобилие от протеини в диетата на любимеца ви. Панкреатитът може да се появи вследствие на некачествени храни с високо съдържание на мазнини, а сърдечните заболяване, които могат болезнено бързо и много да съкратят живота на овчарката ви, са резултат от храни с твърде голямо съдържание на сол и мазнини. Вярваме, че сте се убедили колко важно е стопаните да се придържат към специално подготвена, подходяща диета за немска овчарка.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock