Далматинец и 2 Вида Подходяща Кучешка Храна

Едва ли има друга порода, която да бъде разпознавана от пръв поглед. Със своите атрактивни петна, далматинецът е сред най-емблематичните и любими породи. Всеки собственик на представител на порода знае колко важна е балансираната и подходяща кучешка храна за далматинец.

Изборът на марка и тип храна е сред най-важните решения на отговорния стопани.

Размерът на кучето и специфичните нужди на породата са предпоставка да се съблюдават специална диета и по-интензивна физическа активност.

За родина на Далматинеца е считана Хърватска. Първите илюстрации и писмени източници за породата са открити именно в тази страна. Кучетата далматинец са били считани за символ на висок социален статус, използвани са били и за охрана на конюшните.

Далматинците са може би най-известни с ролята им на ескорт и талисман на пожарникарите.

Далматинецът е средно голям на ръст, с добре очертано и мускулесто тяло. Отличава се с отлична физическа издръжливост. Когато е напълно израснал достига височина от 48 до 58 см, понякога и до 61см.

Любопитен факт е, че далматинчетата се раждат с абсолютно бели „палтенца“, а първите им петна се появяват обикновено в рамките на 10 дни. Петна по самата им кожа се забелязват още от раждането.  Продължават да се развиват до навършване на 18 месеца.

Далматинците имат красиви палта, които трябва да се поддържат, така че искате добър баланс на омега 6 и 3. За съжаление, са склонни към кожни алергии и обикновено ще започнете да виждате малки подутини (уртикария), които се развиват по кожата им и ги дразнят.

Важно е  да се знае, че 90% от кожните алергии при кучета се дължат на въздушни алергени и само 10% се дължат на хранителни алергии.

Обикновено хранителните алергии при далматинец (а и при всички останали породи) причиняват други симптоми като повръщане, диария, газове и кихане. За въздушните алергени антихистамините от вашия ветеринарен лекар са най-доброто лечение, докато хранителните алергии се нуждаят от проследяване на отделни съставки, за да се изолира причинителят.

Съществува изключително богат избор от сухи и полувлажни храни за кучета, подходящи  и за далматинец. Трябва да имате предвид, че това е сравнително трудна порода, която изисква специфични и специализирани грижи.

Сред основните изисквания при избор на храна за кучета е наличието на високо процент протеини. Те гарантират дълъг, щастлив и здравословен живот на любимеца ви. Всяка храна, която купувате за него, трябва в състава си да има достатъчно протеини и по-малко пурин. Далматинците метаболизират пурина по по-различен начин от почти всички други породи кучета, което причинява множество здравословни проблеми.

Представителите на породата освен това са податливи на някои видове алергии, които могат да бъдат причинени от често срещани съставки на сухи и меки кучешки храни.

Трябва да се стремите да осигурите на вашия далматинец сложни и висококачествени въглехидрати, като тези налични в ориза и картофите.

Избягвайте  и храни с изкуствени оцветители и консерванти – за ден или два подобни продукти няма да навредят на любимеца ви, но като цяло опитвайте се да ги елиминирате максимално от диетата на питомеца си. Продуктите на Platinum Puppy осигуряват балансиран състав от висококачествени продукти без ГМО и консерванти.

Хранене на самоед с Питателна Суха Храна за Кучета от Всички Породи и Възрасти

Суха храна за Кучета Platinum Adult Lamb + Rice

За здраво и енергично куче, доверете се на Платинум!

При храненето на далматинец можете да се придържате към стандартен график, т.е. възрастните представители да се хранят два пъти на ден. Уверете се, че храните кучето си с количества, препоръчани от производителя или ветеринаря. Малките кученца е редно да се хранят около 4 пъти дневно, когато са много малки, а докато навършат една година трябва постепенно да снижите дневната дажба до 3 пъти на ден.

PLATINUM MENU Иберийско+Пуйка 375g

Храна за Кучета PLATINUM MENU Иберийско + Пуйка 375g

Полезни и лесно смилаеми съставки стоят в основата на успеха на храните PLatinum!

При избор на подходяща кучешка храна за далматинец, отново ще подчертаем, че трябва да търсите продукти с висококачествени натурални съставки –  първокласни животински протеини, здравословни животински мазнини и смилаеми въглехидрати. Следете нивата и на пурин.

В заключение може да се каже, че прясната храна е чудесен вариант за далматинците, защото е минимално обработена. Ако не можете да си позволите прясна храна, дехидратираната суха храна на Платинум България ви предлага огромно разнообразие, премиум качество и топ цени.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock