С куче на море – 5 съвета как приключението да завърши добре

Лятото е в разгара си! Времето е прекрасно за разходки и игра на плажа. Тази година сте решили да вземете със себе си и вашия четириног любимец и нямате търпение да се забавлявате заедно – да плувате заедно в морето, да се ровичкате в пясъка или просто да се излежавате един до друг под чадъра. Мисия „с куче на море“ звучи повече от добре…

Но… може и да не се случи точно така. За някои кученца първият ден на плажа може и да не е забавлението, което вие си представяте. Да осъзнае, че морската вода не става за пиене, пясъкът има неприятен вкус и че слънцето не винаги е толкова добронамерено, може да се окаже шоково за любимеца ви.

Затова планирайте почивката с куче на море внимателно и разумно, не само от ваша гледна точка, но и от тази на четириногия ви придружител.

С куче на море - 5 съвета как приключението да завърши добре

Има ли ограничения за домашни любимци там, където сте избрали да почивате? Може да ви се струва маловажно, но доста хора пропускат тази стъпка и се впускат в авантюрата „с куче на море и почивка“ доста повърхностно. Ако не съществува възможност любимецът ви да се разхожда свободно по време на лятната ви почивка, дали ще му достави същото удоволствие, което сте очаквали за двама ви?

Въпроси като този си причината да напишем тази статия и да ви дадем подходящи, макар и не изчерпателни съвети, относно плануваната почивка с куче на море.

Винаги дръжте любимеца си под око, ако сте го оставили свободно да се придвижва по плажа. Ако пък е за пръв път на подобно морско приключение и/или за никога досега не е изпитвал усещането да тъпче по мекия пясък, поводът не е лоша идея. Поне на първо време. Можете да използвате такъв с дължина например 3-4 метра, за да оставите усещане у кучето си, че може да се придвижва на достатъчно разстояние, като същевременно и вие сте спокойни, че ще го предпазите от проблеми и че няма рязко да се стресне и да избяга от новостите, с които се сблъсква.

Още едно непопулярно предложение, но абсолютно сериозно. Можете да се изненадате, но не всички кучета обичат да плуват. Дори още по-точно казано – не всички УМЕЯТ да плуват. Нали не искате изведнъж да разберете, че любимецът ви въобще не е любител на шляпането във водата и то в момент, когато се намира извън зоната си комфорт (твърде дълбоко) и извън вашия обсег и възможност за навременна намеса. Жилетката ще ви помогне да предпазите приятелчето си, независимо дали плувате, сърфирате или просто си почивате.

Да сте с куче на море може да е забавно, само ако подходите сериозно и отговорно.

Да, топло е и изкушението да си близне от морската вода е присъщо на всеки четириног, сблъскал се с морската вода. Прилича на вода. Все пак и това е вода. Но няма нищо общо с водата, която кучето ви е свикнало (и трябва) да пие по принцип. И колкото повече пият, толкова по-жадни ще стават. По-лошото е, че високото съдържани на сол в морската вода, може да доведе кучето ви до повръщане, дехидратация или „плажна диария“.

Последствията за човек може и да са лесно преодолими (макар че е и това е спорно), но ефектът върху кучето могат да бъдат наистина сериозни. Изградете си стратегия и проявявайте осторожност, за да сте сигурни, че животното има винаги прясна вода за пиене и респективно не би се изкушавало да пие солената (и замърсена) вода в морето.

Когато сте с куче на море, подсигурете и изпълнете следното:

  • бутилка вода, специално за домашния ви любимец;
  • резервна (поне) еднолитрова бутилка с вода и използвайте сгъваема купа за вода;
  • ако кучето ви все пак е пило морска вода, опитайте се да му дадете допълнително да пие чиста прясна вода;.
  • следете кучето ви да си почива редовно между плуването в морето поне на всеки 15 мин.  
С куче на море - 5 съвета как приключението да завърши добре

Забавлението на слънце и играта в пясъка понякога са толкова забавни, че е възможно и изпадане в друга крайност – кучето ви да забрави да пие вода, въпреки че е жадно. Точно като малките деца, които толкова се увличат в съвместни игри с приятелчета, че не им идва да се приберат за обяд. За да избегнете дехидратирането  на кучето си или да не пострада от топлинен удар и изтощение.

Отново: подсигурете достатъчно води/течности, сенчесто място за почивка и на двама ви, и редувайте разумно игра и отдих, когато сте с куче на море.

В заключение ще кажем, че кучето ви гарантирано ще си прекара страхотно на плажа, ако се погрижите от рано за това ново за него преживяване. Дръжте го под контрол, особено ако наблизо има малки деца или други кучета, не му оставяйте възможността да пие морска вода и разбира се, почистете след него.

Ще се радваме да видим как вашето куче (и надяваме се наш верен клиент) се забавлява на плажа. Споделете преживяванията си от типа „с куче на море“ 🙂 с нас в социалните мрежи или просто ни последвайте и там за още полезна, интересна и забавна информация.