Съвети за Собствениците на Бигъл

Бигълите са активни кучета със завиден апетит. Определено не си поставят граници по отношение на хапването, а от ключово значение за здравето им е именно количеството и качеството на храната, която приемат. Независимо дали вече имате или ви предстои да си вземете представител на породата, подготвихме кратки и основни съвети за собствениците на бигъл.

Бигълите произлитат от Великобритания, а историята им датира още от времето на Хенри VIII. Съществували са екземпляри с размер, позволяващ им да бъдат носени в джоба на ловното яке. Размерът им се увеличава през годините, но този интересен факт обяснява раждането на бигъли с размер доста по-малък от общоприетото към момента.

Бигъл първоначално, като редица други породи, са отглеждани за лов на дивеч. Затова и в кръвта им е да прекарват по-голямата част от времето си в движение – бягане и игри. Това изисква огромни количества издръжливост и енергия, затова и тези сладури се изкушават да поглъщат всичко, което им попада. Т.е., ако му се удаде шанс, бигълът ви ще изяде абсолютно всичко!

Определяно е като жизнерадостно ловно куче – смело и енергично, издръжливо и решително, бдително и интелигентно. И най-големият плюс на породата: дружелюбни и внимателни, без капчица агресия и страх.

Ръстът на породата варира между 33 и 40см, а теглото – от 7 до 14кг. Впечатляват с аристократична, изправена стойка и като цяло оставят впечатление на здраво и компактно куче. Козината им най-често е три- или дву- цветна – черно, жълто-кафяво и бяло, но се среща и с други комбинации, при преобладаващо бял цвят. Върхът на опашката им винаги е бял.

Освен че се отличава с гъст и къс косъм, козината им има още едно предимство – водоустойчивост.

Разбира се, днес бигълите са преди всичко домашни любимци и отлични партньори в игрите и забавленията. Затова и количеството енергия, което изразходват, е многократно по-малко, от това, което би им трябвало при преследване и лов. Това би довело до бързо и нездравословно покачване на теглото и е задължително да следите диетата му много внимателно.

Някои специалисти препоръчват калорийният прием да е между 42 или 45 калории на килограм. Това е добър ориентир за продукти, които отбелязват калоричността, но на принципа проба-грешка бързо ще разберете какъв е оптималният хранителен прием на вашия собствен четириног приятел.

Нашите съвети за собствениците на бигъл включват хранене с мокра или суха храна, а важните компоненти, които да търсите, са: месо, зърнени храни, зеленчуци.

Избягвайте евтините продукти и се опитайте да осигурите висококачествени и първокласни храни, за да гарантирате правилен растеж на кучето си.

Ако имате бигъл от съвсем малък, желателно е да се придържате към плана на хранене, предоставен ви от селекционера. При промяна на марка или количество от дадена храна, правете го плавно и в никакъв случай рязко или агресивно. Дайте и на себе си, и на бигъла си поне две-три седмици. Това ви гарантира, че няма да се стигне до разстроен стомах или друг здравен дискомфорт.

PLATINUM MENU Пуйка+Сьомга 12 х 375g

Мека Кучешка Храна PLATINUM MENU Пуйка + Сьомга

При приготвянето на PLATINUM Menu Пуйка + Сьомга се употребяват само най-качествени продукти: пуешко месо, сьомга, картофи, броколи, моркови и праз.

Обикновено собствениците се придържат към три хранения дневно. Най-добре е да се придържате към рутината, която кучето е имало в развъдника, където е родено. Това осигурява приемственост и сигурност, а и кучетата обичат рутината.

Към нашите съвети за собствениците на бигъл добавяме и препоръката храненията да бъдат сведени до две на ден след навършване 6-месечна възраст. И винаги осигурявайте прясна и чиста вода на своето кученце!

Към категорично забранените храни са например гроздето и шоколадът (който може да бъде смъртоносен дори), а също: алкохол, бадеми, ябълкови семена, кайсиеви костилки, авокадо, бонбони, котешка храна, канела, кафе, тесто с мая и др. Затова придържайте се към продукти – храни за кучета, специално приготвени за четириногите. Такива са и всички сухи и меки храни Платинум, както и вкусните лакомства, на които никой бигъл не може да устои.

Кучешки Лакомства PLATINUM Fit-Sticks Пилешко + Заешко

Лакомства за Кучета Platinum Fit Sticks Пиле + Заек

Кога наградата е наистина сладка? Когато е от Platinum!

Интересен факт е, че при храненето на бигъл трябва да внимавате не само с количеството, но и с бързината, която вашият любимец поглъща дажбата си. Хранят се наистина скоростно! Нужни са им буквално секунди, за да оближат купичката си до дъно. Някои автори твърдят, че това вероятно е заложено в тяхното ДНК: когато бигълите са били отглеждани за лов и след цял ден тичане и преследване, вероятно биха изяли всичко, което им попадне със светлинна скорост, за да наваксат изразходваната енергия.

За проблема със скоростното хранене има специално разработени купички с неравно дъно, които затрудняват… до известна степен… лакомниците. Ако смятате, че вашият приятел е от тези кучета, може би няма да е лош вариант да му осигурите подобен съд. Важно е да се храни по-бавно, за да може и да преработва храната пълноценно и/или да не страда от стомашни проблеми.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock