Шар Пей и Правилна Грижа и Диета

Шар пей са една много интересна порода. В миналото са били развъждани и обучавани за бойни кучета, но въпреки това са с много весел характер. Ако се социализира по правилния начин, то наистина може да бъде най-добрият приятел на човека. Има обаче редица специфики при отглеждането на породата, затова ви съветваме да прегледате нашето ръководство на Шар Пей и правилна грижа и диета на вашия питомец.

Считани са за изключително интелигентна порода, но и често проявяват независим и малко труден характер. Податливи са на послушание, ловкост, проследяване и стават добри пазачи. По принцип са „безмълвни“ кучета – лаят само, ако има непознати или нещо, което е предизвикало дискомфорт в полезрението им.

Шар пей е сред най-старите познати породи и това е доказано чрез редица ДНК изследвания. За нейна родина е смятана Китай, където и до днешен са широко разпространени и предпочитани. В ръкопис от 13-ти век се споменава за „набръчкано куче“ с всички характеристики на шар пей и това се счита за едно от най-ранните споменавания на породата.

В далечното минало шар пей е бил обучаван за бойно куче и въпреки че това е останало назад в годините, днес все още има местности в Тибет, където ги обучават за боеве. За своята над 2000 годишна история, са си спечелили славата и на една от любимите породи на множество китайски императори.

Шар пей означава „пясъчна кожа“, но в свободен превод се среща и като „груба, пясъчна козина“. Това разбира се, е свързано с необичайната им козина, каквато никоя друга порода няма.  С друга китайска порода – чау-чау, споделят обаче една обща черта – синьо-черният език, който не бива да ви плаши.

Днес се разграничават китайски и западен шар пей и това отличие се дължи на редица физически белези. Китайските се считат са оригиналните и те са малко по-високи, имат по-малко бръчки, по-плоска уста и нос и са покрити с груба, бодлива козина, която не е толкова разпространена при западния шар пей.

Теглото на породата варира между 16 и 26кг, а височината – от 46-51см, като както казахме, има известни разлики в това дали отглеждате „оригинален“ шар пей или западен. Като цяло се характеризират със среден размер и здраво телосложение. Отличителен белег е набръчканата козина, която е причина често представителите на породата да бъдат определяни като сърдити, нацупени и дори страшни. 

Шар пей се нуждаят от подходящо хранене, което да отговаря на специфичните нужди на породата. Има множество разнопосочни мнения коя храна е най-подходяща от гледна точка на състава, но безспорно всеки се съгласява, че е необходимо да се следва балансирана и пълноценна формула.

Няколко важни точки, които да имате предвид при избора на подходяща храна за шар пей и правилна грижа и диета за вашия четириног член на семейството:

  • качествената храна съдържа хранителни вещества, необходими за развитието на очите, мозъка, костите;
  • шар пей имат по-висока честота на хранителни алергии в сравнение с други породи. Може би най-често срещаният протеин, към който представителите на породата на породата са алергични,  е този в говеждото месо;
  • шар пей не понасят добре приема на твърде много протеини. Стават летаргични и започват да драскат, често поведението им се бърка със симптомите на треска. Желателна и консултация с ветеринар при наличие на подобна симптоматика;
  • осигурявайте му непрекъснато чиста и прясна вода.

Трябва да имате предвид, че тъй като и малките, и възрастните шар пей изразходват много енергия, те се нуждаят от диета, съдържаща качествени протеини. Активен възрастен представител на породата с тегло около 50кг, изисква дневен прием от 1312 калории. Кастрираните, по-активните, с по-бърз метаболизъм или по-възрастни се нуждаят от малко повече – примерно до 1457 калории / дневно.

Adult Iberico and Greens Питателна Суха Храна за Кучета от Всички Породи и Възрасти

Суха храна за Кучета Platinum Adult Iberico + Greens

Веднага след приготвянето си всяка порция от храната Platinum се опакова  херметически  в специални алуминиеви опаковки с цел да се запазят нейните аромати, вкус и чистота.

Насърчавайте кучето се да се храни бавно, така че да не вдишва твърде много въздух докато се храни. Това ще предотврати подуването на стомаха, което е сред най-честите здравни проблеми при породата. За възрастните шар пей се препоръчват две хранения дневно, а за подрастващите – между 3 и 4 дневни дажби.

Шар пей расте изключително бързо през първите 4 до 6 месеца. Общоприетият темп на растеж е от 2 до 3 килограм на седмица през този период. Препоръчва се преминаването към диета за възрастни след 6-тия месец от развитието.

Храненето е препоръчително също така да е една чаша на шест кг тегло, разделена на три до четири хранения на ден. След навършване на шест месеца можете да преминете към режим от две хранения дневно, т.е. като на възрастен. Много собственици на шар пей, предпочитат да се придържат суха храна, тъй като е считана за по-малко вкусна (но не и с по-малко съдържание на пълноценни съставки) и това ще предотврати възможността любимецът ви да преяжда. Също така желателно е да му предоставите нещо за дъвче, различно от мебелите ви.

Независимо дали става въпрос за млад или възрастен шар пей задължително е да разделите храненията през деня. Едно единствено хранене на ден – без значение дали сутрин, обед или вечер, ще насърчи кучето да се храни бързо, да поглъща бързо, а това би довело до споменатото вече сериозно стомашно подуване.

Изборът дали храната на кучето ви да съдържа или зърнени храни, трябва да е съобразно спецификата на вашия собствен шар пей. Без зърно са препоръчителни при установени храносмилателни или кожни проблеми. Отново е желателна консултация, за да не се окаже страхът ви неоправдан и реално да лишите кучето си от ценни съставки.

ЛАКОМСТВА с ниско съдържание на мазнини

Кучешки Лакомства с Ниско Съдържание на Мазнини

С ниско съдържание на мазнини, предназначени за похапвания между храненията, са направени от поне 76 % прясно месо и са за кучета от всички породи и възрасти.

Някои хора могат да открият, при това късно, че са чувствителни към грапавостта на на шар пей „палтото.“ Възможно е да развият кратък, лек, кожен обрив, особено по ръцете и краката, когато са се опирали по-интензивно до кожата на любимеца си. Този обрив изчезва бързо. Тази подробност е важна, тъй като хора, избрали породата за домашен любимец и попаднали в тази ситуация, изпитват първоначален стрес от козината и са готови бързо, бързо да се разделят с питомеца, за да не си развалят здравния си дискомфорт. А всъщност няма нищо опасно и дълготрайно като медицински проблем, просто дребно кожно неразположение. Пристъпвайте отговорно към приемането на четириногия член в семейството си., като предварително се запознаете със спецификите на породата.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock