Стоматологични грижи за кучета и котки

Редовните стоматологични грижи за кучета и котки не само са важни за красивите зъби, но и предпазва от лош дъх, плака, зъбен камък или възпаления на венците. Чест и полезен съвет е миенето на зъбите. Но опитът на много собственици на котки и кучета показа, че това е трудно да се прилага. Ако се започне със стоматологични грижи за кученца и котенца от най-ранна възраст, ефектът със сигурност ще бъде по-голям. Но малцина използват четки за зъби в тази възраст, тъй като зъбите обикновено са идеално чисти.

Защо постоянните стоматологични грижи за кучета и котки са важни?

Зъбният камък се развива с течение на времето. В много случаи плаката или зъбният камък се откриват на възраст от две до три години. След това премахването на зъбния камък с четка за зъби не е лесно. Освен това някои зони, особено между зъбите и в венечните джобове, са много трудни за почистване с четка за зъби. Повечето четки за зъби изчезват в чекмеджето след няколко опита и остават неизползвани в бъдеще. Би било погрешно да се изоставят и пренебрегнат ранните стоматологични грижи за кучета, защото след известно време здравословното състояние на любимеца ви ще се влоши и посещението при ветеринарен лекар ще бъде неизбежно.

Повечето от нас знаят доста добре какво означава да имате лоши зъби: Първо се появява зъбобол, след което следва неприятната процедура при зъболекаря. Последствията от недостатъчната грижа за зъбите върху кучета и котки не са различни.
Напротив, те могат да бъдат още по-фатални, тъй като домашните любимци трябва да бъдат под обща упойка по време на по-големи интервенции. Разбира се, повечето собственици на домашни любимци не искат да правят това на котката или кучето си. Ето защо има нужда от действие при първите признаци на зъбен камък и дори още по-рано. 

Повечето от нас знаят доста добре какво означава да имате лоши зъби: Първо се появява зъбобол, след което следва неприятната процедура при зъболекаря. Последствията от недостатъчните стоматологични грижи за кучета и котки не са различни.
Напротив, те могат да бъдат още по-фатални, тъй като домашните любимци трябва да бъдат под обща упойка по време на по-големи интервенции. Разбира се, повечето собственици на домашни любимци не искат да правят това на котката или кучето си. Ето защо има нужда от действие при първите признаци на зъбен камък и дори още по-рано. 

Стоматологични грижи за кучета и котки

Зъбните проблеми и поражения при кучета и котки могат да бъдат повече или по-малко огромни. От една страна, те са свързани с храненето и грижата за зъбите, но могат да бъдат и генетични: Някои породи, особено по-дребните, са особено предразположени за това. Следователно степента на необходимата стоматологична помощ може да варира значително при всеки домашен любимец.

Ето няколко полезни съвета за възможно най-добрите стоматологични грижи за кучета (или котки):

  • Избягвайте твърди и груби предмети за игра и дъвчене (например камъни или тенис топки). Те увреждат повърхностите на зъбите и ги загрубяват, което позволява плака и зъбен камък.
  • Откажете се от кашестата храна на зърнена основа, като напоени люспи и др. Те незабавно покриват зъбите с „мръсен“ слой. Като цяло мократа храна не е проблем.
  • Почистването на външната страна на последните задни зъби може да бъде подкрепено от подходящи предмети за дъвчене. Те изтриват покритието и задоволяват естественото желание за дъвчене. Другите повърхности на зъбите, както и предните зъби не се възползват от продуктите за дъвчене. 
  • Откажете се от захарни закуски.
  • Използвайте подходящи продукти за грижа за зъбите за кучета. Препоръчително е да настроите кучетата за почистване на зъбите, когато те все още са малки кученца.
  • Внимавайте с игрите на дърпане/плъзгане или подобни, те могат да увредят зъбите.
  • Редовно проверявайте устната кухина, зъбите и венците. По този начин нараняванията, възпалението и промените се забелязват на ранен етап и се лекуват навреме.
  • Уверете се, че домашният ви любимец е достатъчно физически активен. Повишеният прием на въздух чрез задъхване манипулира положително устната микрофлора.
  • За качествени и превантивни стоматологични грижи за кучета използвайте нашите Oral Clean + Care Classic или Oral Clean + Care Forte продукти за профилактика.

Изображение (източник): Pixabay- Free images & royalty free stock

Източник (преводен материал): platinum.com